Tikroji epideminė padėtis Uhane buvo ne tokia, kaip buvo skelbiama? Naujausias tyrimas atskleidė visai kitą vaizdą  (6)

Kinijos Uhano miestas buvo pirmoji vieta, pranešusi pasauliui apie COVID-19 – ir nuo 2019 m. gruodžio iki 2020 m. gegužės čia buvo užregistruota beveik du trečdaliai visų COVID-19 atvejų Kinijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Moksliniame žurnale „PLOS Neglected Tropical Diseases“ paskelbtame straipsnyje tyrėjai publikavo straipsnį, kuriame teigiama, kad Kinijoje beieškant SARS-CoV-2 antikūnų ir ištyrus daugiau nei 60 000 sveikų asmenų, buvo padaryta išvada, kad tūkstančiai Uhano gyventojų buvo užsikrėtę asimptomine COVID-19 tuo metu, kai buvo skelbiama, jog infekcija Kinijoje jau buvo suvaldyta.

Greitieji antikūnų testai naudojami diagnozuojant esamas ir buvusias SARS-CoV-2 viruso, sukeliančio ligą COVID-19, infekcijas. Aptikti IgG antikūnai rodo ankstesnę infekciją, o IgM antikūnai reiškia dabartinę ar neseniai įvykusią infekciją. Aptikus abiejų tipų antikūnus, galima ilgainiui geriau suprasti besimptomių infekcijų skaičių populiacijoje.

 

Uhane COVID-19 atvejų skaičius aukščiausią tašką buvo pasiekęs 2020 m. vasarį, bet jau balandžio pabaigoje buvo paskelbta, kad mieste ligos nebėra – nors vėlesniais mėnesiais vis atsirasdavo nedidelių židinių.

Naujajame tyrime Xue-jie Yu iš Uhano universiteto su kolegomis ištyrė IgG ir IgM antikūnų paplitimą kraujo mėginiuose, surinktuose nuo 2020 m. kovo 6 d. iki gegužės 3 d. Mėginiai buvo surinkti iš 63 107 gyventojų.

Uhane žmonių, turinčių SARS-CoV-2 antikūnų, procentinė dalis (apie 1,68 proc.) buvo žymiai didesnė nei kituose Kinijos regionuose – kur antikūnus vidutiniškai turėjo 0,38 proc. populiacijų. Be to, pagal 0,4 proc. IgM rodiklį Uhane mokslininkai apskaičiavo, kad tūkstančiams žmonių šiame mieste pasireiškė asimptominė ligos versija – nuo 2020 m. kovo iki gegužės, kai jau nebebuvo pranešimų apie klinikinius COVID-19 atvejus.

 

„Darome išvadą, kad Uhane net ir pašalinus klinikinius COVID-19 atvejus, būta daug besimptomių SARS-CoV-2 nešiotojų, – sako mokslininkai. – Avirulentiniai SARS-CoV-2 štamai vis dar gali sukelti simptomus ypač jautriems asmenims, o taip pat gali virsti labai virulentiškais štamais ir sugrąžinti COVID-19 epidemiją Kinijoje“.

Parengta pagal „SciTechDaily“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(2)
(16)

Komentarai (6)