Net visko matę mokslininkai nustebę: šios bakterijos sugeba sukurti „geležinio žmogaus“ kostiumą - toks talentas pagaliau leistų išnaudoti atgyvenusias baterijas  ()

Bakterijos gali atrodyti gana paprastos gyvybės formos, tačiau jų išmonė mokslininkus vis nustebina. Naujausias pavyzdys yra rūšis, vadinama Geobacter sulfurreducens, kuri, kaip paaiškėjo, dabar išgyvena toksiško kobalto poveikį statydama metalinį „kostiumą“ kaip mažytis geležinis žmogus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Geobacter gentis susideda iš kai kurių ypač išradingų bakterijų. Jos gali „kvėpuoti“ rūdimis, kurti laidžią nanovielą ir netgi gaminti elektrą, o tai reiškia, kad jos gali būti naudingos kuriant mikrobų kuro elementus, kurie gamina elektrą iš purvo ar drėgmės.

 

Mičigano valstijos universiteto mokslininkai atskleidė naujus šių bakterijų sugebėjimus. Panašu, kad Geobacter sulfurreducens gali apsisaugoti nuo kobalto, kuris yra toksiškas daugumai bakterijų ir kitų organizmų. Bakterijos užuot leisdamos jam prasiskverbti pro membranas, pačios į jį įsisuka.

„Jos ant savo paviršiaus formuoja kobalto nanodaleles“, – sako tyrimo vadovė Gemma Reguera. „Jos metalizuoja save ir tai yra tarsi skydas, kuris jas saugo. Tai panašu į „Geležinį žmogų“, kai jis vilki kostiumą.

Mokslininkai laboratorijoje pastebėjo išskirtinį Geobacter gebėjimą. Mikroskopo vaizduose aiškiai pastebėtos bakterijos, apgaubtos metalo, tačiau ir toliau klestinčios.

 

Tyrimo komanda teigia, kad šis naujai atrastas talentas reiškia, kad bakterijos galų gale gali būti panaudotos išgaunant kobaltą iš išmestų ličio jonų baterijų pakartotiniam naudojimui arba sugeriant jį aplinkoje.

Kiti tyrimo tikslai yra ištirti, ar Geobacter taip pat galėtų sugerti kitus toksiškus metalus, ypač kadmį.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Frontiers in Microbiology“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()

Susijusios žymos: