JAV aptiktos dar dvi SARS-CoV-2 viruso mutacijos: prireikė vos 3 savaičių, kad „Kolumbo štamas“ taptų dominuojančiu - ar tai pakenks vakcinų efektyvumui?  ()

Ohajuje, JAV, atrastos dvi naujos koronaviruso variacijos, kurios, atrodo, atsirado pačiose JAV, trečiadienį (sausio 13 d.) paskelbė mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš šių variantų, pavadintas „Kolumbo štamu“ (angl. Columbus strain), turi tris genų mutacijas, kurios anksčiau nebuvo pastebėtos SARS-CoV-2 – viruse, sukeliančiame ligą COVID-19, sakoma Ohajo valstijos universiteto Wexnerio medicinos centro pranešime. Šios mutacijos pasireiškė vadinamajame smaigalyje esančiame viruso baltyme, kurį jis panaudoja patekimui į ląstelių vidų.

Pasak mokslininkų, kurie tikisi netrukus paskelbti savo išvadas išankstinėje mokslinių darbų duomenų bazėje „bioRxiv“, šis štamas per tris savaites nuo 2020 m. gruodžio pabaigos iki sausio pradžios tapo dominuojančiu variantu Kolumbo mieste, Ohajo valstijoje.

„Šis naujasis Kolumbo štamas turi tą patį genetinį stuburą, kaip ir ankstesni mūsų tirti atvejai, tačiau šios trys mutacijos reiškia reikšmingą evoliuciją, – pranešime teigia tyrimo vadovas ir Wexnerio medicinos centro molekulinės patologijos skyriaus vadovo pavaduotojas dr. Danas Jonesas. – Žinome, kad šis pokytis atsirado ne iš Jungtinės Karalystės ar Pietų Afrikos viruso atmainų“.

 

Ohajo mokslininkai nuo 2020 m. kovo reguliariai stebi SARS-CoV-2 genomą, kurį išskiria iš pacientų mėginių.

Kaip ir kiti visame pasaulyje rasti koronaviruso variantai, įskaitant JK variantą, Kolumbo mutacija atsirado viruso smaigalio baltyme, kuris leidžia virusui patekti į ląsteles. Tyrėjai teigia, kad dėl šių mutacijų virusas gali būti lengviau perduodamas.

Tačiau iki šiol nėra įrodymų, kad šios mutacijos turėtų įtakos COVID-19 vakcinų veiksmingumui, teigia mokslininkai.

„Svarbu, per daug nesibaiminti šio naujo varianto, kol negausime papildomų duomenų“, – sako tyrimo bendraautorius ir vyriausiasis Wexnerio medicinos centro mokslo darbuotojas Peteris Mohleris.

 

Antrasis Ohajo tyrėjų rastas variantas turi mutaciją, pavadintą 501Y – kuri yra identiška esančiai neseniai atrastojoje britiškojoje koronaviruso atšakoje. Ši mutacija paveikia receptorius surišančią sritį arba dalį viruso smaigalio baltymo, kuris žmogaus ląstelėse prilimpa prie ACE2 receptoriaus.

Tačiau mokslininkai mano, kad Ohajo variantas nepriklausomai mutavo iš JAV paplitusio koronaviruso štamo. Ši mutacija buvo rasta vienam pacientui iš Ohajo, todėl mokslininkai dar nežino, kiek ji paplitusi populiacijoje.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų atstovas CNBC sakė, kad agentūra peržiūri naujuosius tyrimus.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: