Tą sužinoję tikrai nustebsite: viduramžiai nebuvo tik tamsos ir stagnacijos metas - štai 10 viduramžių išradimų, kurie padarė perversmą ir daugelį jų naudojame dar ir šiandien (Foto)  (4)

Po Vakarų Romos imperijos žlugimo V mūsų eros amžiuje atsiradęs valdžios vakuumas privedė prie karų, bado, ligų ir mokslo tamsiųjų amžių. Bet viduramžiai, kaip ir bet kuris kitas istorijos laikotarpis, toli gražu nebuvo menkos technologinės pažangos laikotarpis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie 10 viduramžių išradimų yra puikūs pavyzdžiai. Kai kurie iš jų buvo tokie svarbūs, kad kai kuriuos šiek tiek  patobulinę naudojame iki šiol.

1. Akiniai

Senovės romėnai skaitymui galėjo naudoti didinamuosius stiklus, tačiau pirmieji istorijai žinomi nešiojami akiniai atsirado XIII amžiuje.

Anglų vienuolis seras Rogeris Baconas pirmą kartą galutinai užsiminė apie akinius XIII amžiuje, kai savo veikale „Opus Majus“ (apie 1266 m.) išdėstė korekcinių lęšių naudojimo mokslinius principus.

Šis išradimas iki šios dienos žymiai pagerina silpnaregių gyvenimo kokybę.

2. Spaudos presas

Spaudos presas yra vienas svarbiausių viduramžių epochos išradimų. Greitas knygų spausdinimas panaikino Bažnyčios informacijos platinimo kontrolę ir padėjo pagrindą protestantų reformacijos ir švietimo sklaidai.

Nors garsusis Johanneso Guttenbergo spaudos presas buvo sukurtas XV a., kilnojamojo tipo sistemą galima atsekti maždaug 1040 m. Kinijoje. Be jo šiuolaikinis pasaulis būtų visai kitoks.

3. Plūgas

Apie IX amžiuje Europoje plačiai paplitęs sunkusis plūgas sukėlė perversmą žemės ūkyje.

Ankstesni plūgai, vadinami arklais, buvo tinkami Viduržemio jūros smėlio dirvožemiui ir klimatui, tačiau netiko sunkiems dirvožemiams, esantiems Šiaurės Europoje. Todėl Šiaurės Europos gyvenvietės iki viduramžių buvo nedidelės, kur dirvožemis buvo lengvesnis.

 

Išradus sunkųjį plūgą, buvo galima arti molingesnį dirvožemį, kuris buvo derlingesnis už lengvesnius dirvožemio tipus. Tai nepaprastai padidino derlių ir paskatino ekonomikos augimą bei spartų miestų ir prekybos augimą, ypač Šiaurės Europoje.

4. Mechaninis laikrodis

Maždaug apie 1300 m. buvo sukurti pirmieji mechaniniai laikrodžiai. Iki XV amžiaus jie tapo plačiai paplitę visoje Europoje.

Jie tapo standartiniu laiko matavimo prietaisu, kai 1656 m. buvo išrastas švytuoklinis laikrodis.

5. Banknotai

Nors popieriniai vekseliai egzistavo ištisus šimtmečius, vyriausybės išleisti popieriniai pinigai pirmą kartą buvo užfiksuoti 9 amžiaus Kinijoje. Šie užrašai buvo valdovo pažadas juos išpirkti vėliau už kokį nors kitą vertingą daiktą, dažniausiai monetą. Šios išankstinės kredito kupiūros paprastai buvo ribotos trukmės. Jie pirmiausia buvo skirti prekybininkams, siekiant pakeisti būtinybę nešti metalus, kurie buvo labai sunkūs ir kuriuos galima lengvai pamesti ar pavogti.

 

1120-aisiais Kinijos vyriausybė pradėjo gaminti savo valstybės išleistus popierinius pinigus, naudodama medžio kaladėlių spausdinimą, ir jie buvo plačiai paplitę.

XIII amžiuje keliautojai, grįžę į Europą, pasakodavo apie vyriausybės išleistą Kinijos popierinę valiutą, tačiau banknotai Europoje tapo įprasti tik XVII amžiaus pabaigoje, kai pirmą kartą buvo išleisti Švedijoje.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(77)
(7)
(70)

Komentarai (4)