Tūkstančius metų neliestuose Egipto sandėliuose - stalo žaidimai, Mirusiųjų knyga ir kiti įdomūs radiniai  ()

Senovės Egipto Sakaros nekropolyje aptikta šventykla, skirta karalienei Nearit – ji aptikta šalia jos vyro faraono Teti piramidės. Šis faraonas Egiptą valdė maždaug 2323-2291 m. pr.m.e, sakoma Egipto Senienų ministerijos pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Akmeninės šventyklos pietryčių pusėje rasti trys molinių plytų sandėliai, kuriuose buvo laikomos faraonui ir jo karalienei skirtos pomirtinės aukos.

Netoli piramidės Egipto archeologų komanda taip pat rado grupę laidojimo šachtų, kuriose buvo palaidoti žmonių, gyvenusių 18 ir 19 Egipto dinastijų laikais (1550 m.-1186 m. pr.m.e), palaikai.

Šie palaidojimai greičiausiai buvo Teti kulto, susiformavusio po faraono mirties, dalis. Atrodo, kad kultas išliko aktyviu daugiau nei tūkstantmetį – žmonės norėdavo būti palaidoti šalia faraono piramidės. Kol kas šiose šachtose komanda aptiko daugiau nei 50 medinių karstų kartu su daugybe daiktų.

Mirusiųjų knyga

Vienas iš įdomiausių laidojimo šachtose rastų objektų yra 4 metrų ilgio papirusas, su „Mirusiųjų knygos“ 17 skyriumi – rankraščiu, kurį senovės egiptiečiai naudojo kaip mirusiojo vedlį į pomirtinį gyvenimą. Ant papiruso užrašytas papiruso savininko Pwkhaefo vardas. Tas pats vardas taip pat buvo rastas ant vieno iš medinių karstų – ir ant keturių shabti skulptūrėlių, skirtų mirusiajam patarnauti pomirtiniame pasaulyje.

 

Nors mokslininkai šiuo metu tiria rankraščio tekstą, kitose 17 skyriaus kopijose yra klausimų ir atsakymų serija – „paruoštukas“, skirtas žmonėms, bandantiems patekti į pomirtinį gyvenimą (pagal senovės Egipto tikėjimą, mirusysis į pomirtinį gyvenimą patenka ne iškart – jis dar yra teisiamas dievų ir jie gyvendamas elgėsi blogai, gali būti sunaikintas amžiams). Ar naujai rastojoje kopijoje klausimai ir atsakymai sutampa su kanonu, dar nežinoma.

Kalkakmenio stela

Laidojimo šachtų viduje archeologai aptiko stelą (įrašais iškaltą akmeninę koloną), skirtą faraono karinių vežimų prižiūrėtojui Kaptahui ir jo žmonai Mwtemwia. Viršutinėje stelos dalyje matyti, kaip pora pagerbia Egipto požemio dievą Ozyrį, o apatinėje – pora sėdinti ant kėdžių, o priešais juos išsirikiavę šeši vaikai. Trys dukterys pavaizduotos sėdinčios ir uostančios lotoso žiedus, o trys sūnūs – stovintys.

Archeologai nėra tikri, kuriam faraonui (ar kuriems faraonams) tarnavo Khaptahas. Gali būti, kad Ramziui II (valdęs 1279-1213 m. pr.m.e) – faraonui, žinomam dėl savo karinių kampanijų, kurios Egipto imperiją šiaurėje išplėtė iki Sirijos. Užrašas ant stelos sako, kad du Khaptaho vaikai yra pavadinti Ramzio II šeimos narių vardais. Viena iš Khaptaho dukterų yra pavadinta Nefertari (tuo pačiu vardu, kaip ir pagrindinė Ramzio II žmona), o vienas iš jo sūnų – Khaemwesetu (vieno iš Ramzio II sūnų vardas).

Stalo žaidimai ir mumijos

 

Kitus laidojimo šachtų šalia piramidės radinius sudaro bronzinis kirvis, stalo žaidimai, Ozyrio statulos ir kelios mumijos – įskaitant moters mumiją, kuri, atrodo, sirgo Viduržemio jūros karštine: genetiniu sutrikimu, sukeliančiu besikartojantį pilvo, sąnarių ir plaučių uždegimą.

Šalia laidojimo šachtų taip pat buvo rasta šventykla, skirta Anubiui – kapų dievui – taip pat ir šio dievo statulos.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()