Aiškėja alerginių reakcijų „Moderna“ vakcinai dažnumas - skaičiai labiau ramina nei gąsdina  ()

Remiantis naujais JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) paskelbtais duomenimis, „Moderna“ vakcina nuo COVID-19 sunkias alergines reakcijas sukelia retai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo gruodžio 21 d. iki sausio 10 d. daugiau nei 4,04 milijono žmonių buvo paskirta „Moderna“ vakcina – ir tik dešimčiai pasireiškė rimta, gyvybei pavojinga alerginė reakcija, vadinama anafilaksija. Remiantis CDC kassavaitine ataskaita apie sergamumą ir mirtingumą, darosi aišku, kad tai yra maždaug 2,5 anafilaksijos atvejai 1 milijonui paskiepytų žmonių.

Dar nėra aišku, kas sukelia sunkią alergiją, tačiau 9 iš 10 šių atvejų ji pasireiškė pacientams, kuriems anksčiau buvo žinoma alergija (penki iš jų ir anksčiau buvo patyrę anafilaksiją). Dauguma jų turėjo alergijas įvairiems vaistams – tokiems kaip penicilinas – tačiau vienas turėjo alergiją aplinkai ir maistui, o kitas neturėjo jokių iš anksčiau žinomų alergijų.

Devyniems iš 10 pacientų simptomai – tokie kaip vėmimas, pykinimas, pasunkėjęs kvėpavimas, liežuvio patinimas ir bėrimas – pasireiškė per 13 minučių po skiepo gavimo, o vienam pasireiškė per 45 minutes.

Visi 10 pacientų buvo gydomi epinefrinu – hormonu, dar vadinamu adrenalinu. Keturi buvo gydomi greitosios pagalbos skyriuje, o šeši – hospitalizuoti, keturiems prireikė intubacijos. Tačiau visi 10 pacientų pasveiko, sakoma pranešime.

„Remiantis šia ankstyva stebėsena, anafilaksija po „Modernos“ vakcinos gavimo yra retas atvejis“, – pranešime rašo tyrimo autoriai. Bet kadangi dar nėra plačiai paplitusių duomenų apie COVID-19 vakcinas, sunku palyginti anafilaksijos riziką su ne COVID-19 vakcinomis, teigia jie. Ankstesnės savaitės ataskaitoje apie sergamumą ir mirtingumą, paskelbtoje sausio 15 d., mokslininkai apskaičiavo, kad „Pfizer-BioNTech“ vakcina sukelia anafilaksiją maždaug 11,1 atvejo milijonui dozių (0,001 proc. tikimybė). Toks įvertinimas pagrįstas pirminiais duomenimis.

 

Vis dėlto anafilaksija, susijusi tiek su „Pfizer“, tiek su „Modernos“ COVID-19 vakcinomis, atrodo, viršija vidutinį anafilaksijos atvejų skaičių, pastebėtą ankstesnių vakcinų atvejais. 2015 m. mokslininkai apskaičiavo, kad sunkios alerginės reakcijos į vakciną tikimybė yra apie 1,31 iš 1 milijono, rodo 2015 m. tyrimas, paskelbtas „Journal of Allergy Clinical Immunology“.

„Tikros alerginės reakcijos į vakcinas pasitaiko labai retai, – teigia Niujorko universiteto „Langone Health“ medicinos centro alergologė ir imunologė dr. Purvi Parikh. – Statistiškai labiau tikėtina, kad jus nutrenks žaibas, o ne pasireikš reali anafilaksinė reakcija į vakciną“.

 

Bet nors atvejai yra ir labai reti – ir jie tikrai neturėtų atbaidyti žmonių nuo skiepijimosi – ekspertai stengiasi nustatyti, kas gi gali sukelti alergiją.

Žmonės, kuriems buvo pasireiškusi alerginė reakcija į pirmąją vakcinos dozę, neturėtų gauti antrosios dozės, rašo tyrimo autoriai. Jie teigia, kad skiepų centrai turėtų turėti visus reikalingus reikmenis ir apmokytą personalą, anafilaksijai gydyti. CDC taip pat rekomenduoja, kad žmonės, gavę COVID-19 vakciną, taip pat turėtų būti apie 15-30 minučių stebimi – jei jie yra sirgę alergija ar patyrę anafilaksiją.

Lrytas.lt primena, kad COVID-19 vakcina veikti pradeda ne iškart. Visuomet būtina ir antroji vakcinos dozė. Imunitetas išsivysto per ilgesnį laiką. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pabrėžė, kad imunitetas nuo COVID-19 ligos susiformuoja tik pasiskiepijus pagal visą skiepijimo schemą dviem dozėmis ir praėjus ne trumpiau kaip savaitei po paskiepijimo antrąja vakcinos doze.

SAM primena, jog remiantis vakcinos klinikinių tyrimų rezultatais bei bendraisiais imunologijos principais, specifinis imunitetas nuo COVID-19 ligos susiformuoja tik po pilnos skiepijimo schemos atlikimo ir praėjus ne mažiau kaip savaitei po antros vakcinos dozės.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(2)
(3)

Komentarai ()