Aiškėja, kaip iš tiesų Saulės sistemoje formavosi planetos - tokia eiga ir nulėmė skirtingas susidarančių kūnų savybes  ()

Meteoritų analizė rodo, kad vidiniai ir išoriniai Saulės sistemos kūnai formavosi iš skirtingų medžiagos rezervuarų. Aiškiausias skirtumas yra vandens kiekyje: keturios vidinės planetos yra palyginus sausos, o toliau esantys kūnai turi labai daug vandens, kad ir suledėjusio. Taip pat skiriasi ir įvairių elementų izotopų – atmainų su skirtingu neutronų skaičiumi branduolyje – santykiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įprastai manoma, kad rezervuarus atskyrė anksti pradėjęs formuotis Jupiteris. Jo gravitacija atvėrė kiaurymą protoplanetiniame diske aplink Saulę, tad medžiaga vidinėje ir išorinėje disko dalyse nustojo sąveikauti ir, laikui bėgant, šių rezervuarų savybės tapo skirtingos.

Naujame tyrime pateikiamas kitoks paaiškinimas – skirtingus rezervuarus sukūrė ne Jupiterio gravitacija, o „sniego linijos“ migracija. Sniego linija vadinama riba, už kurios Saulės šviesa nepajėgia išgarinti vakuume esančio ledo, taigi ji atskiria regioną, kuriame yra daug ledinių protoplanetinių darinių, nuo artimesnio žvaigždei regiono, kuriame ledas išgaravęs. Laikui bėgant sniego linija migruoja dėl protoplanetinio disko evoliucijos bei Saulės šviesio kitimo.

 

Skaitmeniniais modeliais išnagrinėjus, kaip elgiasi dulkės bei uolienos skirtingomis apšviestumo bei ledo garavimo sąlygomis paaiškėjo, jog Saulės sistemoje galėjo vykti du planetų formavimosi etapai. Vidinėje sistemos dalyje protoplanetos formuotis ėmė anksti, bet formavosi lėtokai. Tuo tarpu išorinėje dalyje, už sniego linijos, planetų užuomazgos ėmė formuotis vėliau, bet procesas buvo greitesnis. Tokia formavimosi eiga nulemia ir skirtingas susidarančių kūnų savybes.

 

Vidinėse Saulės sistemos planetose užrakinta daug radioaktyvių elementų, kuriančių nemenką vidinės šilumos kiekį, tuo tarpu išorinių radioaktyvumas daug silpnesnis. Dėl šios priežasties vidinėse planetose greitai susiformavo magmos vandenynai ir išgaravo vandens likučiai, o išorinėse vanduo išliko. Dėl šios priežasties skiriasi ir planetų masės. Rezultatai padės geriau suprasti kiekvienos Saulės sistemos planetos ir didžiųjų palydovų kilmę.

Tyrimo rezultatai publikuojami Science.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()