„Space Shuttle“ erdvėlaiviui - 40 metų! Kokia jo reikšmė astronautikos istorijoje? (Video)  ()

Po sėkmingų „Apollo“ misijų į Mėnulį, NASA finansavimas labai sumažėjo, nes išsikelti tikslai buvo pasiekti. „Buvo atsisakyta planų siųsti astronautus į Marsą bei kitas planetas, nes išsilaipinus Mėnulyje jau buvo parodyta amerikiečių mokslų, technologijų pažanga prieš Sovietų Sąjungą“, - sako Molėtų astronomijos observatorijos gidas Andrius Zigmantas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Todėl tuo metu reikėjo pigaus būdo keliauti į kosmosą - daugkartinio erdvėlaivio, kuris galėtų skraidinti astronautus bei krovinius į orbitą. Taip buvo sukurtas „Space Shuttle“ erdvėlaivis, tarnavęs net 30 metų.

„Space Shuttle“ - tai pirmas toks erdvėlaivis, turėjęs itin didelį krovinių skyrių. Būtent jis leido iškelti garsųjį telekospą „Hubble“ bei Tarptautinės kosminės stoties modulius. „Rusija tuo metu labai investavo į kosminių stočių programą. Jie toje srityje buvo lyderiai. Pirma ilgalaikė funkcionuojanti stotis MIR buvo irgi Sovietų Sąjungos. Amerika irgi nusprendė neatsilikti“, - pasakoja Vilniaus Tech A. Gustaičio aviacijos instituto doktorantas Laurynas Mačiulis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()