Neįtikėtini „zombiškų gaisrų" vaizdai – miškai Sibire dega esant net -50°C speigui (Video)  (1)

Pasirodo, gaisrai, vadinami „zombių gaisrais", gali tęstis esant net ir itin šaltam orui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miškų gaisrai siautėja netoli Rusijos kaimo Saydy, esančio Jakutijos Tomponsky rajone – maždaug už 250 400 km į šiaurės rytus nuo Jakutijos (Sachos) respublikos sostinės Jakutsko.

Ugnis ir toliau dega itin šaltoje, beveik -50°C aplinkoje, ir įrodo aktyvias mūsų pasaulio klimato permainas.

„Gaisras dega netoli pernai vasarą įvykusių gaisrų nukentėjusio rajono“, - sakė vietos gyventojas Ivanas Zacharovas, nufilmavęs gaisrą. „Pernai vasarą šioje vietovėje buvo ypač karšti ir sausi orai. Kai kurie medžiotojai, pastebėję šiuos gaisrus, mano, kad čia iki šiol dega durpės arba rusvoji anglis (lignitas)."

Daug didesnis gaisro plotas buvo užfiksuotas toliau šiaurėje nuo Saydy kaimo – netoli Udarniko kaimo, kurį taip pat užklupo gaisrai 2020 m. vasarą.

 

„Gaisras dega vietovėje netoli Udarniko kaimo. Vasaros gaisras nesiliovė", - pranešė vietinis laikraštis „Tomponsky Vestnik".

2020 m. vasarą didžiausias ir šalčiausias Rusijos geografinis regionas patyrė pačius blogiausius gaisrus istorijoje – po ilgo ypatingai karšto ir sauso oro laikotarpio.

Gaisrai kilo visoje šalyje, paliekant milžinišką dūmų antklodę, matomą iš kosmoso tolimoje šiaurėje – netoli Arkties vandenyno.

Kai kurie gaisrai siautė vietovėse, kurios buvo per daug atokios dokumentuoti, tačiau daugelis jų buvo pavojingai arti apgyvendintų vietovių, pavyzdžiui, Arkties miestas Chersky, kuris yra vartai į Pleistoceno parką – mokslinė bazę, kuri skirta ištirti, kaip mes galėtume sulėtinti tolesnį anglies išsiskyrimą per stepių augalijos atkūrimą iki tokio lygio, koks buvo mamutų laikais.

 

„Mes daugelį metų neturėjome gaisrų, pasiekusių šią tolimą šiaurę iki mūsų rajono“, - sakė mokslininkas ir Pleistoceno parko direktorius Nikita Zimovas.

Pažymėtina, kad tai yra šalčiausia žiema Jakutijoje nuo 2006 m., kai oro temperatūra nukrito net iki -59°C piko, o šis rekordinis šaltis truko kelias savaites - nuo 2020 m. gruodžio iki šių metų sausio.

„Zombių gaisrų" Jakutijoje video:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(3)
(17)

Komentarai (1)