Užvirė nuožmi „SpaceX“ ir „Amazon“ kova: Jeffas Bezosas atvirai piktinasi „Starlink“ palydovų tinklo planais – Elonas iškart atsikirto atgal  ()

„SpaceX“ generalinis direktorius Elonas Muskas ir „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas, du turtingiausi žmonės pasaulyje, kovoja dėl savo atskirų planų pristatyti pasauliui plačiajuostį internetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kivirčai prasidėjo, praneša CNBC, kai Muskas paprašė Federalinės ryšių komisijos (FCC) leisti perkelti kai kuriuos „Starlink“ palydovus į mažesnį aukštį, nei buvo planuota iš pradžių.

„Amazon“ tai pavadino bjauriu poelgiu, kadangi toks aukštis trukdytų planuojamam mažmeninės prekybos milžinės „Kuiper System“ palydovų žvaigždynui.

CNBC teigimu, „Amazon“ paprašė FCC pirmininko Ajito Pai apriboti „SpaceX“ palydovus iki 580 km aukščio, kol nebus įrodyta, kad jie netrukdys „Amazon“ palydovams.

Tačiau į CNBC kosmoso temų žurnalisto Michaelo Sheetzo atrastus ir „Twitter“ paskelbtus FCC įrašus „SpaceX“ sureagavo, apkaltindama „Amazon“ konkurencijos slopinimu.

 

„Šiandien „Starlink“ netrukdo kurtis „Amazon“ palydovų sistemai, kuriai, geriausiu atveju, dar keleri metai iki veikimo“, – rašė Muskas.

Mano orbita

Muskas teisus, kad abiejų kompanijų palydovų žvaigždynai yra nepaprastai skirtinguose vystymosi etapuose. „Amazon“ paskelbė „Kuiper System“ projektą 2019 m., tačiau dar neturi nė vieno į orbitą iškelto kosminio palydovo, kaip pažymi CNBC, jau nekalbant apie jų gamybą.

Kita vertus, „SpaceX“ po sėkmingo starto sekmadienį pasiekė 1025 palydovų skaičių orbitoje. Birželio mėnesį bendrovė pradėjo ribotą viešą „Starlink“ palydovinės paslaugos beta versiją už 99 JAV dolerius per mėnesį ir vienkartinį 499 JAV dolerių aparatūros mokestį.

„Faktai yra paprasti. Mes sukūrėme „Kuiper System“, kad išvengtume „Starlink“ trukdžių, o dabar „SpaceX“ nori pakeisti savo sistemos dizainą. Tie pakeitimai sukuria ne tik pavojingesnę aplinką susidūrimams kosmose, bet ir padidina radijo trukdžius klientams. Nepaisant to, ką „SpaceX“ skelbia „Twitter“, būtent „SpaceX“ siūlomi pakeitimai trukdytų konkurencijai tarp palydovinių sistemų. Aišku, kad „SpaceX“ yra suinteresuotas užgniaužti konkurenciją, jei tik gali, bet tai tikrai nėra viešas interesas“, – „Futurism“ sakė „Amazon“ atstovas.

 

Taigi, ar „Amazon“ teisinga taikyti „SpaceX“ sistemą reglamentuojančių taisyklių apribojimus? Sunku pasakyti, bet Muskas neleis tam įvykti be kovos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(25)
(3)
(22)

Komentarai ()