Norite sulieknėti? Darykite tą per miegus: 5 moksliškai įrodyti būdai  (4)

Stengdamiesi nusimesti nekenčiamus kilogramus, mes aliname save dietomis ir fiziniais krūviais. Pasirodo, yra kur kas lengvesnis ir malonesnis būdas: galima miegoti ir lieknėti. Štai ko jums reikės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visi žino, kad miegas yra būtinas visiems. Miegodamas žmogus pailsi, atsigauna organizmo funkcijos, gyja žaizdos, sveikstama nuo ligų.

Mokslininkai nustatė, kad metantys svorį, kurie miegojo po 8,5 valandos, galėjo sudeginti 2 kartus daugiau kūno riebalinių sankaupų už tuos, kurie miegodavo 5,5 valandos ir suvartodavo lygiai tiek pat kalorijų.

Miegame ir lieknėjame

Tam tikri įpročiai prieš miegą taip pat gali nulemti svorio mažėjimą naktį. Norite juos sužinoti? Pasinaudoję jais galėsite paskatinti savo organizmą suliesėti.

1. Miegas vėsumoje

Kai kambario, kuriame miegate, temperatūra būna per aukšta, užmigti sekasi sunkiau. Kad žmogus visą naktį kietai miegotų, kūno temperatūra turi sumažėti. Miegamajame turi būti 19 laipsnių. Šioje temperatūroje tam tikras kiekis baltųjų riebalų, kaupiančių kalorijų perteklių, transformuojasi į ruduosius riebalus, atsakingus už kūno sušildymą ir kalorijų deginimą.

2. Skirkite laiko sau

Prieš miegą mes paprastai skubame užbaigti visus dienos darbus, kuriems vis neužtenka laiko. O tai labai neigiamai atsiliepia miego kokybei.

Specialistai rekomenduoja mažiausiai pusvalandį iki miego skirti sau, atidėjus visus likusius darbus rytdienai.

 

Naudinga atsipalaiduoti, užsiimti raminančiais dalykais. Gerą efektą duoda skaitymas arba kosmetikos procedūros. Taip pat naudinga išsimaudyti vonioje su aromatingais eteriniais aliejais.

3. Prislopinkite šviesą

Bet kokia ryški šviesa patalpoje gali sutrukdyti gamintis svarbiam miego hormonui – melatoninui.

2014 m. Oksfordo universitete buvo atlikti įdomūs tyrimai, per kuriuos paaiškėjo, kad moterys, kurios miegodavo visiškoje tamsoje, 21 proc. rečiau kentė nuo nutukimo už tas, kurios miegodavo šviesesniuose kambariuose.

Todėl švelni, prislopinta šviesa prieš naktį yra ne tik naudinga, bet ir būtina, kad organizmas tinkamai pasiruoštų būsimam miego procesui.

4. Lengva gimnastika prieš miegą

Aktyvus fizinis krūvis prieš miegą nerekomenduojamas, nes duoda papildomą energijos įkrovą, kurios visai nereikia šiuo paros metu. Yra prasmės skirti dėmesio lengviems tempimo pratimams. Taip jūs padėsite savo kūnui visiškai atsipalaiduoti.

Prieš miegą bus naudingas gilaus diafragminio kvėpavimo pratimas. Štai kaip jį reikia daryti: įkvėpkite per nosį ir lėtai iškvėpkite per burną. Atkreipkite dėmesį, kad proceso metu pakiltų ir nusileistų pilvas, o ne krūtinė. Šis pratimas teigiamai veikia parasimpatinę nervų sistemą ir gali padėti jums kietai išsimiegoti.

 

5.  Atsisakykite alkoholinių gėrimų prieš miegą

Manoma, kad saikinga alkoholio dozė gali padėti greičiau užmigti, tačiau ši priemonė neužtikrina gilaus ir visaverčio miego.

Vėlai vakare išgertas alkoholis gali neigiamai paveikti jūsų miegą, ypač antroje nakties pusėje. Mat organizmas įsisavina cukrų, esantį alkoholyje, ir tai trukdo visaverčiam poilsiui.

Tada miegas tampa paviršutiniškas. Žmogus dažnai pabunda. Nuo alkoholio jūs ne tik blogai pailsėsite naktį ir tinkamai neišsimiegosite, bet ir nesugebėsite atsikratyti nereikalingų kilogramų.

Ir, žinoma, verta atkreipti dėmesį į savo miego vietą. Pasirinkite patogų čiužinį. Net ir pagalvė turi didelės reikšmės. Ji neturi būti pernelyg masyvi, kad kaklo slanksteliai nejaustų įtampos miego metu. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(9)
(8)
(1)

Komentarai (4)