Ar tikrai vienkartines pirštines galima dezinfekuoti ir naudoti dar kartą? Patikrino 6 populiariausius metodus  (1)

Įprastai nitrilinės ir lateksinės pirštinės yra naudojamos tik kartą. Jos neleidžia pirštams užteršti paviršių, o paviršiams - pirštų. Tačiau vienkartinės pirštinės yra neperdirbamos, o per COVID-19 pandemiją mes jų sunaudojame išties daug. Galbūt jas galima dezinfekuoti ir naudoti dar kartą?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaterlu universiteto profesorius Tizazu Mekonnenas pandemijos metu lankėsi vaistinėje. Jos darbuotoja jam atskleidė, kad trūkstant pirštinių ji savas tiesiog dezinfekuoja ir naudoja dar kartą.

Mokslininkas nežinojo, kaip reaguoti į tai, ką išgirdo - negi vienkartines pirštines galima dezinfekuoti ir naudoti dar kartą? Ir dar vaistinėse - negi tai saugu?

Mekonnenas peržvelgė egzistuojančius tyrimus ir nesurado tokio, kuris galėtų patvirtinti, kad dezinfekuoti nitrilines ir lateksines pirštines yra saugu. Ir kaip tai padaryti?

Paaiškėjo, kad klausimas yra susijęs ne su dezinfekcijos priemonių efektyvumu, o su pirštinių reakcija į jas. Manoma, kad įprastos dezinfekcinės priemonės sunaikina tą efektyvų barjerą tarp pirštų ir liečiamų paviršių.

 

Mekonnenas yra polimerų ekspertas, todėl jis turi reikalingas žinias pirštinių vientisumui patikrinti. Jis nusprendė išbandyti 6 populiariausius dezinfekcijos metodus - ultravioletinius spindulius, sausą karštį, garsu, alkoholį, chloro junginius ir ketvirtinio amonio darinius. Buvo išbandytos tiek lateksinės, tiek nitrilinės pirštinės.

Paaiškėjo, kad visi 6 metodai gali būti saugiai naudojami iki 10 kartų nepažeidžiant pirštinės apsauginių savybių. Kitaip tariant, mokslininkų atlikti eksperimentai rodo, kad pirštines dezinfekuoti galima ne tiek jau mažai kartų. Tiesa, kai kurie metodai buvo geresni už kitus - UV radiaciją, sausą karštį ir alkoholį galima naudoti iki 20 kartų. Alkoholis yra ypač geras pasirinkimas, nes jį galima naudoti nenusiėmus pirštinių.

 

Aišku, mokslininkai teigia, kad reikia daugiau tyrimų, kad būtų galima suformuoti aiškias rekomendacijas. Tačiau panašu, kad įprastos rankų dezinfekavimo priemonės gali leisti pirštines naudoti ilgiau. Ir tai yra gera žinia - galbūt pavyks sumažinti atliekų kiekį ir sutaupyti pinigų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: