Mokslininkai sukūrė iki 35 % tvirtesnius betono blokus - jų gamyba dar yra ir draugiškesnė aplinkai  ()

Betonas mūsų civilizacijai yra beprotiškai svarbus. Mūsų miestai, keliai, namai ir tiltai yra statomi iš šios medžiagos, kurią žmonija naudoja jau kelis tūkstančius metų. Tačiau tai nereiškia, kad betono negalima pagerinti. Australijos mokslininkai dabar sukūrė iki 35 % tvirtesnį betoną, kuris dar yra ir draugiškesnis aplinkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jums gali pasirodyti, kad kažkur tai jau skaitėte. Neseniai rašėme apie RMIT universiteto pasiekimą - minkšto plastiko užpildą, kuris gerina betono akustines savybes ir kartu padeda ekologiškai atsikratyti šiek tiek atliekų. Plastiko užpildas leidžia sutaupyti betono ir kitų medžiagų, kurių gavyba ar gamyba yra kenksminga aplinkai. Tačiau tas betonas nėra tvirtesnis. Į betoną mokslininkai maišė viską - nuo plastikinių kavos puodelių iki natūralių pluoštų. Bet pagaminti atliekomis užpildytą betoną, kuris būtų objektyviai geresnis už tradicinį, yra labai sunku.

RMIT universiteto mokslininkai ir toliau domisi skirtingais iš atliekų gaminamais užpildais. Šie tyrimai, kaip tikimasi, padės sumažinti žmonių į aplinką išmetamų atliekų kiekį. Tuo pačiu tai turėtų leisti sutaupyti vertingų medžiagų - jei betoną užpildysime atliekomis, reikės mažiau betono, žvyro ir t. t.

 

Šįkart RMIT mokslininkai išrado naują betono blokų gamybos metodą, naudojant perdirbtą gumą ir statybos atliekas. Šiuo metu daug sudėvėtų padangų atsiranda sąvartynuose ar net yra sudeginamos. Pavyzdžiui, Australijoje 63 % padangų atsiduria sąvartynuose. Jei pavyktų padangas panaudoti praktiškai sukuriant objektyviai geresnį produktą, jos nustotų buvusios atliekomis ir taptų naudinga žaliava.

Metodas iš tikrųjų yra visai paprastas. Sumaltos padangos yra maišomos į betono mišinį kartu su kitais užpildais (statybinėmis atliekomis). Tuomet tas betonas yra suspaudžiamas į formą taip, kad jame neliktų oro tarpų. Presas užtikrina, kad gautas blokas pasižymės maksimaliu būtinu betono tankiu. Padangų atliekomis sutvirtinti betono blokai gali būti iki 35 % (viskas priklauso nuo mišinio) stipresni nei tradicinio betono produktai.

 

Taip sprendžiama visa eilė problemų. Tausojamos vertingos žaliavos, nes jų vietą užima padangų guma, taupomi pinigai, mažinamos CO2 emisijos, naudojamos sunkiai perdirbamos padangos ir gaunamas tvirtesnis betonas. Priešingai nei minkšto plastiko užpildų atveju, šis betonas, atrodo, nėra tinkamas liejimui. Tačiau jis, pasak mokslininkų, beveik bet kokiems betono blokams gali suteikti daugiau tvirtum, kietumo ir ilgaamžiškumo.

Mokslininkai teigia, kad šis metodas gali būti greitai pritaikytas įprastinėje betono gaminių gamyboje - tiesiog dabartiniame procese reikėtų įterpti papildomą žingsnį. Todėl dabar mokslininkai Australijoje ieško pramonės partnerių, kurie suteiktų galimybę toliau testuoti patį gamybos metodą ir jo pagalba sukurtus produktus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()