Egipte aptikta neįprasta mumija - kodėl balzamuotojai šiam žmogui davė auksinį liežuvį?  ()

Taposiris Magna mieste Egipto šiaurėje sausio pabaigoje aptikta 2000 metų senumo mumija. Jos burnoje pastebėtas gryno aukso liežuvis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Archeologų komanda, vadovaujama Kathleen Martinez, neįprastą mumiją aptiko vienoje iš 16 tirtų laidojimo vietų Taposiris Magna kasinėjimuose. Šiame senoviniame mieste, esančiame ant Viduržemio jūros kranto visai netoli Aleksandrijos, būta Oziriui ir izidei skirtų šventyklų. Izidė, beje, buvo Ozirio sesuo. Ir žmona.

Mumijų su metaliniais liežuviais Egipte pasitaiko retai, dar rečiau tam naudojamas auksas. Balzamuotojai naujus dirbtinius liežuvius dėdavo tik norėdami užtikrinti, kad žmogus galės kalbėti ir pomirtiniame gyvenime. Greičiausiai buvo manoma, kad šiam vyrui gali reikėtų pasikalbėti so pačiu Oziriu. Archeologai nežino, ar šis žmogus turėjo kokį nors kalbos sutrikimą, kai buvo gyvas, bet tai tikrai yra viena iš versijų. Kita vertus, jis galėjo būti puikus oratorius, todėl balzamuotojai norėjo išsaugoti šiuos įgūdžius ir kitam gyvenimui.

 

Dirbtiniai liežuviai į mumijas buvo dedami todėl, kad išsaugoti tikrą liežuvį buvo gana sudėtinga. Mažas ir minkštas liežuvis dažnai būdavo prarandamas, todėl kartais jis būdavo pakeičiamas metaliniu.

Kasinėdami Taposiris Magna archeologai aptiko ir daugiau įdomių radinių. Pavyzdžiui, viena moters mumija turi neįprastai didelę mirties kaukę, kuri dengia nemažą jos kūno dalį. Dvi mumijos buvo surastos su rankraščiais, kuriuos mokslininkai šiuo metu analizuoja.

Aptiktos mumijos vis dar analizuojamos. Mokslininkai negali pasakyti jų mirties priežasčių, ar kas buvo šie žmonės. Tiesą sakant, archeologai net nėra užtikrinti laikotarpiu, kada šie žmonės gyveno. Manoma, kad jie buvo palaidoti Ptolemėjų dinastijos (nuo 323 m. pr. m. e. iki 30 m. pr. e. m.) arba jau Romos imperijos valdymo laikais. Tai patikslins datavimas, kuris tikriausiai bus atliekamas užbaigus kasinėjimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()