JAV kariuomenės parama padėjo sukurti medžiagą, kuri juda be jokio išorinio energijos šaltinio - kaip tai įmanoma?  ()

JAV Sausumos pajėgų finansuotas tyrimas leido sukurti medžiagą, kuri juda be jokių išorinių energijos šaltinių. Ir ši medžiaga, kurios kūrėjus įkvėpė jautrusis musėkautas, kada nors bus naudojama labai plačiai - nuo žaislų iki karinės technikos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Masačusetso universiteto Amherste tyrimas buvo finansuotas JAV Sausumos pajėgų, nes kariuomenė mano, kad medžiagos, kurios gali judėti be išorinių energijos šaltinių pagalbos, pravers ateities karinių robotų ir kitų prietaisų kūrime.

Mokslininkus įkvėpė jautrusis musėkautas - augalas, kuris neturi raumenų, bet gali greitai užsiverti, taip įkalindamas ant jo nutūpusius vabzdžius. Aišku, musėkauto atveju tam reikia augalo energijos. Kariai nori tokios medžiagos, kuri pasižymėtų tokiais judesiais, bet judėtų pati.

Ši medžiaga veikia kaip spyruoklė. Išgaubtas, lęšį primenantis daiktas staiga išsiverčia į kitą pusę, pašokdamas kaip populiarus vaikų žaislas. Skirtumas tas, kad žaislams reikia energijos - žmogus turi užtaisyti tokį žaislą ar jį numesti.

 

Tyrimo metu mokslininkai stebėjo džiūstančią gelinę juostelę. Juostelei prarandant skystį, ji po truputį judėjo pirmyn. Tiesa, visai lėtai, tačiau kartais ji staiga pašokdavo į priekį. Mokslininkai ėmė eksperimentuoti su skirtingomis formomis, kurios leido išgauti skirtingus judesius. Jiems taip pat pavyko sukurti tokią medžiagą, kuri pajudėjusi atgauna pirminę formą ir gali judėti vėl. Kai kurios juostelės netgi galėjo kopti laiptais į viršų.

 

Tai nėra kažkoks paslaptingas amžinasis variklis. Tiesiog ši medžiaga prarasdama drėgmę keičia savo formą. Mokslininkai gali manipuliuoti ta forma ir jos pokyčiais, taip suteikdami tai medžiagai galimybes judėti.

Žinoma, tai - tik pati tyrimų pradžia. Tačiau mokslininkai teigia, kad ateityje ši medžiaga galėtų būti naudojama miniatiūriniuose robotuose, žaisluose ir net karinėje/žvalgybinėje įrangoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(35)
(8)
(27)

Komentarai ()