Mažiausias pasaulyje roplys tilptų ant piršto galiuko, tačiau jo genitalijos gali tam sutrukdyti: mažylis gali didžiuotis milžinišku peniu – ir tai, toli gražu, nėra rekordas gamtos pasaulyje (Foto, Video)  ()

Mažiausias pasaulyje roplys tilptų ant piršto galiuko. Na, jeigu jo masyvūs lytiniai organai nesutrukdytų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Susipažinkote su Brookesia nana – itin maža chameleonų rūšimi iš atogrąžų miškų šiaurės Madagaskare. Tyrėjai neseniai aprašė vieną šios rūšies patinėlį ir patelę tyrime, paskelbtame žurnale „Scientific Reports“. Patinėliai mokslininkus labai nustebino.

Vos 13,5 milimetrų matuojant nuo nosies iki kloakos (tiesiosios žarnos praplatėjusi galinė dalis, į kurią atsiveria šlapimo ir lytiniai latakai) – toks yra visiškai suaugusio patino dydis. Tai yra mažiausias kada nors aprašytas suaugęs roplys.

Tiesą sakant, B. nana patinas pasirodė esąs dar mažesnis už patelę, kurios ilgis nuo nosies iki kloakos siekė 19,2 mm. Ji ne tik ilgesnė už patinėlį, bet ir vos kiek ilgesnė už Karibų jūros gekoną Sphaerodactylus ariasae, kuris šiuo metu turi mažiausios roplių patelės titulą.

„Atsižvelgiant į tai, kad bendras roplių kūno planas yra gana panašus į žinduolių ir žmonių planą, žavu pamatyti, kaip šie organizmai ir jų organai gali būti miniatiūriniai“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius, Bavarijos valstybinės zoologijos kolekcijos herpetologas Frankas Glawas.

 

Vis dėlto ne visi organai yra tokie miniatiūriniai. Driežų ir gyvačių patinai turi porą reprodukcinių organų, vadinamų hemipeniu – du vamzdinius lytinius organus, kurie lieka patino kūne, iki kol ateina laikas poruotis.

B. nanos hemipenio ilgis, kai jis visiškai išsivertęs, siekia 2,5 mm arba maždaug 18,5 proc. viso kūno ilgio. (Palyginimui, 1,85 m ūgio vyras turėtų 34,2 cm ilgio pasididžiavimą).

Keista, tačiau tai nėra neįprastas bruožas tarp mažiausių pasaulio driežų, rašė mokslininkai. Lytinių organų ilgis tarp chameleonų svyruoja nuo 6,3 iki 32,9 proc. viso patino kūno ilgio, o vidutiniškai 13,1 proc. viršija 52 rūšys.

Kiti gyvūnai turi daug didesnį lytinių organų ir kūno santykį, įskaitant antis, kurių lytinių organų ilgis gali būti lygus jų kūno ilgiui, ir bernikles, kurių genitalijos gali būti aštuonis kartus ilgesnės už jų kūną, pažymėjo tyrėjai.

„Tai atskleidė įdomų modelį: mažiausios rūšys dažnai turi proporcingai didžiausią lytinių organų dydį“, – savo tinklaraščio įraše skelbė tyrimo bendraautorius, Vokietijos Potsdamo universiteto herpetologas Markas Scherzas.

 

Kodėl taip gali būti? Pasak Scherzo, tai gali būti susiję su šių mažų roplių rūšių patinėlių ir patelių dydžio dimorfizmu. Didesnės genitalijos gali pasitarnauti norint susiporuoti su žymiai didesnėmis patelėmis.

Kadangi yra tik du žinomi B. nana egzemplioriai, sunku daryti plačias išvadas apie šią seksualinę dinamiką. Ir mokslininkai vis dar nežino, kaip nyksta šios mažos būtybės.

Madagaskaro atogrąžų miškai susiduria su didele grėsme dėl žmogaus veiklos, tokios kaip miškų kirtimai ir žemės ūkis, todėl šiems mažyčiams driežams taip pat gali kilti pavojus, rašė mokslininkai.

Be didelių išsaugojimo pastangų mažiausi pasaulio ropliai galėtų lengvai praslysti pro mūsų akis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(2)
(6)

Komentarai ()