Išsiaiškino, kaip ginčai poroje veikia sveikatą: kartais geriau jau būti vienišam  (1)

Konfliktai dėl neišplautų indų, pavydo scenos ir nuolatiniai barniai dėl smulkmenų: tai ne tik sugadina nuotaiką, bet ir akivaizdžiai kenkia sveikatai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nevados ir Mičigano universitetų mokslininkai nustatė, kad nesėkmingos santuokos kenkia sveikatai. Santykių ekspertų bendruomenė išsiaiškino, kad puikiai savijautai naudingiau būti vienam, negu kęsti konfliktus nesėkminguose santykiuose.

Kaip rašo „The Guardian“, tam, kad išsiaiškintų, kaip nesėkmingos santuokos kenkia sveikatai, mokslininkai ištyrė 373 heteroseksualių porų santykius. Anot „Bustle“, tyrėjai žiūrėjo, kaip nesutarimai vairiomis temomis (pavyzdžiui, ar pora nori vaikų, ar ne, pinigų ir išlaidų klausimai, laisvalaikio praleidimas) veikia poros sveikatą. Savanorių santykiai buvo stebimi 16 metų, o stebėjimų rezultatas parodė, kad realybė nėra džiuginanti.

Pasirodo, dėl nesutarimų poroje ir nuolat patiriamo streso blogėja nuotaika ir sveikata. Pastebėta, kad porų sveikata pagerėja pirmaisiais santuokos metais, jei jie dėl visko sutinka vienas su kitu ir neprovokuoja pykčių.

 

Tačiau šis efektas silpnėja su metais, kai konfliktų padažnėja. Dėl santykių pablogėjimo išsiskiria streso hormonas, keičiasi apetitas, padidėja įvairių uždegimų tikimybė. Blogi santykiai taip pat kenkia širdies veiklai, silpnina imunitetą. Pasirodo, pykčiai poroje gali būti aukšto cukraus kiekio kraujyje priežastimi ar net prisidėti prie vis augančio svorio.

Vienas tyrimas net parodė, kad pykčiai poroje gali net sulėtinti žaizdų gijimą.

Mokslininkai pabrėžė, kad laimingoje santuokoje esantys žmonės gyvena ilgiau ir jaučiasi daug geriau negu tie, kurie išsiskyrė, neteko antros pusės arba niekada nebuvo oficialiai vedę/ištekėję.

 

Tyrimai taip pat rodo, kad konfliktai yra tokie pat kenksmingi kaip rūkymas ar alkoholio vartojimas.

Mokslininkai tikina, kad pats santuokos faktas iš esmės niekaip neveikia sveikatos, daugiausiai įtakos savijautai turi poros santykiai ir artumas. Ypač stipriai dėl didelio pykčių kiekio nukentėjo vyrų sveikata.

Ekspertai pažymėjo, kad ypač pavojingi yra priešiški pykčiai arba kai vienas iš sutuoktinių imasi gynybos pozicijos. Dažni konfliktai, kurie pasireiškia kelių metų bėgyje, neigiamai veikia sveikatą ir tam, kad būtų išsaugota santuokos gerovė ir neblogėtų sutuoktinių savijauta, būtina išmokti bendrauti su mylimu žmogumi ir stengtis pyktis kuo rečiau. Jei nepavyksta surasti kompromisų, verta susimąstyti, ar tikrai tas žmogus yra šalia jūsų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai (1)