Skamba kaip fantastika, bet dauguma mūsų turime minčių skaitymo galių: o kas geriau skaito mintis - moterys ar vyrai, ir kodėl šios galimybės neturėjimas sukelia daug sunkumų?  ()

Minčių skaitymas atrodo kaip kažkas iš mokslinės fantastikos. Tačiau mokslininkai sako, kad visi mes turime šiokių-tokių minčių skaitymo galių. Tik, kaip rodo naujas tyrimas, moterys mintis skaito geriau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrodo, kad minčių skaitymas turėtų būti susijęs su galimybėmis užsimerkti ir tiesiog matyti ar girdėti, ką galvoja kitas žmogus. Tačiau realybėje taip nėra. Tiesiog iš žmogaus judesių, manierų, kalbėjimo būdo ir elgesio apskritai mes galime pasakyti, kas sukasi jo mintyse. Pavyzdžiui, jums kartais atrodo, kad žmogus meluoja - tai yra jūsų bandymas skaityti jo mintis. Kartais jums atrodo, kad jis yra susimastęs ir iš konteksto galite suvokti, kad jį kamuoja problemos.

Toks gebėjimas skaityti mintis žmonėms yra labai svarbus. Jis padeda palaikyti tvirtus socialinius ir romantinius santykius. Juk nenorėtumėte būti tas žmogus, kuris perdėtai jautriai sureaguoja į sarkastiškus pasisakymus, nesuprasdamas, kad žmogus juokauja? Žmonės su autizmo spektro sutrikimu sunkiau skaito mintis, todėl šį fenomeną verta analizuoti išsamiau.

JAV ir Jungtinės Karalystės mokslininkai į naują tyrimą pakvietė 4000 autizmo sutrikimą turinčių ir sveikų žmonių. Jiems reikėjo atlikti labai paprastą klausimyną. Tiesą sakant, tas klausimynas buvo toks trumpas, kad galime čia išvardinti jo klausimus

 

Prie kiekvieno iš teiginių dalyviai turėjo pažymėti varnelę ties „Visiškai nesutinku“, „Labiau nesutinku“, „Labiau sutinku“ ar „Visiškai sutinku“:

  1. Lengvai įsijaučiu į kito žmogaus poziciją
  2. Kartais man sunku į viską pažvelgti iš kito žmogaus pozicijos
  3. Kartais bandau geriau suprasti savo draugus įsivaizduodamas, kaip viskas atrodo iš jų perspektyvos
  4. Dažnai suprantu kito žmogau požiūrį, net jei jis skiriasi nuo mano.

Mokslininkai kiekvieną klausimą vertino atskirai. Geriausiai mintis skaitantys dalyviai surinko 16 balų, blogiausiai - 4. Tyrimo dalyviai savo minčių skaitymo įgūdžius įvertino neblogai - vidutinis rezultatas buvo tarp 12 ir 13. Kaip ir buvo tikėtasi, žmonės su autizmo spektro sutrikimu sunkiai skaito mintis. Ir tai jiems sukelia problemų.

 

Jei negalite skaityti minčių, jus lengviau apgauti, jūs nesuprantate, kada žmogus juokauja, o kada iš tikrųjų bando jus įžeisti, jums sunku susipažinti su naujais žmonėmis. Sarkazmas prastus minčių skaitymo gebėjimus turintiems žmonėms apskritai yra svetimas, o ir ironija yra sunkiai atpažįstama. Kitaip tariant, prastai mintis skaitantys žmonės susiduria su sunkumais kurdami ir palaikydami socialinius santykius.

Tačiau viena tyrimo detalė nustebino - moterys pastebimai geriau skaito mintis nei vyrai. Mokslininkai teigia, kad joms lengviau į viską pažvelgti iš kito žmogaus perspektyvos. Todėl kai kurios socialinės situacijos joms yra lengviau įkandamos - jos geriau supranta, kai kas nors bando jomis manipuliuoti ar apsimetinėja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(5)
(9)

Komentarai ()