Pabėgimas nuo senatvės - mokslininkai patvirtino gerą būdą sumažinti demencijos riziką  ()

Senatvinė demencija - su amžiumi susijęs protinės funkcijos suprastėjimas - palies ne vieną šio straipsnio skaitytoją. Ši nepagydoma sveikatos problema yra siejama su daugybe įgimtų ir aplinkos faktorių. Bet jūs galite sumažinti jos riziką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei norite sumažinti demencijos riziką, turite rūpintis savo sveikata. Venkite žalingų įpročių, sveikai maitinkitės. Taip pat nepamirškite treniruoti savo proto - nenaudojami įrankiai rūdija. Naujas Kvinslando universiteto mokslininkų tyrimas rodo, kad nuo demencijos galima ir tiesiog pabėgti.

Mokslininkai 13 metų stebėjo maždaug 16,7 tūkstančius 54-75 metų amžiaus europiečių. Jie reguliariai jų klausė apie jų fizinį aktyvumą, tyrė jų protinės funkcijos būklę. Paaiškėjo, kad tie, kurie kiekvieną savaitę sportuoja, geriau išsaugo savo proto aštrumą. Tiesa, yra papildomų sąlygų.

 

Visų pirma, tokį rezultatą suteikia tik vidutinio ir aukštesnio intensyvumo treniruotės. Aišku, paprastas pasivaikščiojimas irgi yra naudingas, ypač lyginant su visišku sėdimu gyvenimo būdu, bet norint pasiekti geriausių rezultatų, teks apsiauti sportbačius ir, pavyzdžiui, pabėgioti ar pasivažinėti dviračiu. Aukštesnio intensyvumo mankšta padeda labiau. Be to, moterys nuo demencijos bėga efektyviau nei vyrai - mankšta joms yra naudingesnė. Tiksliau, kaip išmatavo mokslininkų testai, reguliarios vidutinio intensyvumo mankštos moterų testų rezultatus gerina 14 %, vyrų - 5 %.

 

Jei atkreiptumėte dėmesį į tyrimo dalyvių amžių, pastebėtumėte, kad sportas yra naudingas net ir vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonėms. Pradėti sportuoti niekada nėra per vėlu. Aišku, visada geriau pasikonsultuoti su gydytojais ir treneriais, kad sportas būtų saugus.

Sportuoti verta ne tik dėl apsisaugojimo nuo demencijos. Sportas taip pat yra labai naudingas širdžiai, padeda kovoti su depresija, gerina nuotaiką, stiprina imunitetą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(30)
(0)
(30)

Komentarai ()