Plokščiažemininkams tai turėtų patikti: astrofizikai sukūrė pirmąjį tikrą dvipusį pasaulio žemėlapį - visi Žemės žemėlapiai, kuriuos matėte iki šiol, yra neteisingi (Video)  ()

Sferos išlyginimas niekur nėra lengva užduotis. Trečią erdvės matmenį reikia kažkaip paaukoti, todėl visos žemėlapio projekcijos gali būti šiek tiek netikslios ir iškreiptos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemėlapių kūrėjus kankina ši problema per amžių amžius. Pavyzdžiui, Merkatoriaus projekcija, kurią atpažinsite žemėlapiuose ant mokyklos klasės sienos, gerai vaizduoja vietines formas, tačiau iš tikrųjų jos taip iškreipia paviršiaus plotus, kad Antarktida atrodo didesnė nei visi kiti žemynai, o Japonija ir Havajai atrodo labai toli vienas nuo kito.

Taigi, kaip išlyginti sferą? Prinstono universiteto astrofizikai žemėlapius pavaizdavo taip, kad gautų tiksliausią plokščią žemėlapį, kokį kada nors yra tekę padaryti, sakoma pranešime spaudai.

Dvipusis požiūris į pasaulį

 

Mokslininkai J. Richardas Gottas, emeritas profesorius astrofizikos srityje Prinstone; Robertas Vanderbei, operacijų tyrimų ir finansų inžinerijos profesorius; ir Drexelio universiteto fizikos profesorius Davidas Goldbergas sukūrė naują žemėlapį, kuris yra dvipusis ir apvalus, panašiai kaip vinilo plokštelė.

Žemėlapis pranašesnis už vienpusius plokščius žemėlapius, nes jame yra ženkliai mažiau nedidelio atstumo klaidų. Teigiama, kad neįmanoma atstumo atstatyti daugiau nei ± 22,2 proc. Pavyzdžiui, Merkatoriaus projekcijoje atstumo paklaidos tampa milžiniškos šalia ašigalių. Einant iš kairės į dešinę, atstumo klaidos tampa begalinės, teigiama pranešime spaudai.

 

Naują dvipusę žemėlapio versiją galima atspausdinti priekyje ir gale viename žurnalo puslapyje, o tada skaitytojas gali ją iškirpti. Pranešama, kad mokslininkai nori atspausdinti savo žemėlapius ant kartono ar plastiko, o tada sukrauti juos kaip įrašus. Tokiu būdu jie gali būti laikomi kartu dėžėje arba dedami į vadovėlių viršelius.

Tyrėjai teigia, kad tai yra pirmasis tikslus dvipusis žemėlapis. „Mūsų žemėlapis iš tikrųjų yra panašesnis į Žemės rutulį nei į kitus plokščius žemėlapius“, – sakė Gottas. „Norėdami pamatyti visą pasaulį, turite jį pasukti, o kad pamatytumėte visą mūsų naują žemėlapį, tiesiog turite jį apversti.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: