„Bunda“ priešistoriniai virusai: mokslininkai jau pradeda tyrimus  ()

Rusijos valstybinė laboratorija „Vektor“ paskelbė pradedanti tirpstančiame amžinajame įšale rastų priešistorinių virusų tyrimus. Virusai rasti įšale buvusių priešistorinių gyvūnų liekanose.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-02-20 „Bunda“ priešistoriniai virusai: mokslininkai jau pradeda tyrimus  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sibire įsikūrusi laboratorija pranešime teigia, kad projekto tikslas – nustatyti paleovirusus ir atlikti pažangius virusų evoliucijos tyrimus, rašo sciencealert.com.

Tyrėjai, bendradarbiaudami su Jakutsko universitetu, prasidėjo analizuojant audinius, išgautus iš priešistorinio žirgo. Manoma, kad jis yra mažiausiai 4500 metų senumo.

„Vektor“ teigia, kad palaikai buvo atrasti 2009 metais Jakutijoje, didžiuliame Sibiro regione, kuriame reguliariai aptinkamos paleolito gyvūnų, įskaitant mamutus, liekanos.

 

Tyrėjai teigia, kad jie taip pat ištirs mamutų, briedžių, šunų, kurapkų, graužikų, kiškių ir kitų priešistorinių gyvūnų liekanas.

Jakutsko universiteto Mamutų muziejaus laboratorijos vadovas Maksimas Čeprasovas pranešime spaudai teigia, kad su gyvūnų liekanomis jau buvo atlikti bakterijų tyrimai.

Tačiau jis pridūria: „Mes pirmą kartą atliekame paleovirusų tyrimus“.

Sovietų laikais buvusi biologinių ginklų kūrimo centras, dabartinė„Vektor“ laboratorija Sibiro Novosibirsko srityje yra viena iš dviejų vietovių pasaulyje, kurioje yra laikomas raupų virusas.

 

„Vektor“ taip pat sukūrė vakciną nuo koronaviruso „EpiVacCorona“, kuri buvo licencijuota spalio mėnesį Rusijoje ir planuojama pradėti jos masinę gamybą vėliau šį mėnesį.

Mokslininkai teigia, kad Arkties regionas šyla dvigubai greičiau nei vidutiniškai bet kuri kita vieta pasaulyje, o tai kelia pavojų vietos laukinei gamtai, taip pat išskiria tirpstančiame įšalyje esamą anglies dioksidą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()