TOP 10 įdomiausių moterų išradimų, kurie kardinaliai pakeitė pasaulį: nuo neperšaunamų liemenių ir programavimo pagrindų – iki skleisto spektro technologijos, kurią naudojate kasdien (Foto)  (1)

Mes įpratę girdėti apie vyrų išradimus ar atradimus, bet išradėjos moterys nenusileidžia savo sukurtais išradimais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors šimtmečius joms buvo sistemingai trukdoma, moterys prisidėjo prie pažangiausių išradimų, kurių daugelį mes naudojame kiekvieną dieną.

Nuo kevlaro iki skleidžiamo spektro technologijos, kai kuriuos išradingiausius išradimus sukūrė moterys. Pristatome 10 įdomiausių moterų išradimų.

1. Skleisto spektro technologija

Hedy Lamarr buvo amerikiečių kino aktorė, kuri išrado skleisto spektro technologiją (spread spectrum). Po to, kai Lamarr emigravo į Jungtines Valstijas iš Austrijos, ji turėjo labai sėkmingą kino karjerą, taip pat tapo belaidžio ryšio pradininke.

Antrojo pasaulinio karo metu Lamarr sužinojo, kad radijo bangomis valdomas torpedos gali lengvai nukryptų nuo kurso. Ji sumanė sukurti dažnio šokinėjimo signalą, kad būtų išvengta trukdymo. Kartu su savo draugu pianistu George'u Antheiliu ji sukūrė prietaisą.

Lamarr gavo savo išradimo patentą, kurį pavadino „dažnio šokinėjimas“. Ši technologija dabar plačiai naudojama belaidžio ryšio technologijose, pradedant GPS, „Bluetooth“ ir „Wi-Fi“.

2. Langų valytuvai

Mary Anderson labai prisidėjo prie automobilių pasaulio, išradusi priekinio stiklo valytuvą. Ji pati nevairavo automobilio, tačiau lankydamasi Niujorke snieguotą dieną, važiuodama tramvajumi pastebėjo, kad tramvajaus vairuotojai vėl ir vėl turi išlipti, kad nuvalytų priekinį stiklą.

Natūralu, kad tai sukėlė vėlavimą, ir tai privertė Anderson susimąstyti: O jei būtų kažkokie ašmenys, kurie galėtų nuvalyti priekinį stiklą, nepriversdami vairuotojo išlipti iš tramvajaus?

 

Todėl ji išrado prietaisą, kuris veikė su svirtimi ir kuriuo galėjo naudotis vairuotojas. Prietaisas buvo užpatentuotas 1903 m.

Pradžioje žmonės skeptiškai vertino jo naudojimą ir manė, kad tai gali atitraukti vairuotojo dėmesį. Įmonės nenorėjo investuoti į įrenginį. Bet galiausiai tai tapo standartine visose transporto priemonėse.

Anderson niekada negavo pinigų už savo išradimą. Vis dėlto, ji pagaliau buvo įvertinta 2011 m., kai buvo įtraukta į Išradėjų šlovės muziejų.

3. Skystas popierius

Kai po Antrojo pasaulinio karo plačiai buvo pradėtos naudoti elektrines rašomasiąs mašinėles, Bette Nesmith Graham ir daugybė kitų sekretorių turėjo didelę problemą – nors naujosios mašinos palengvino spausdinimą, jų anglies plėvelės juostelės neleido gražiai ištaisyti klaidų pieštuko trintuku.

Graham norėjo išspręsti šią problemą ir ją rado stebėdama dailininkus, kurie šventėms puošė banko langus. Tapytojai visus trūkumus padengė papildomu sluoksniu. Graham mėgdžiojo jų techniką naudodamas baltus vandens pagrindo temperos dažus, kad padengtų spausdinimo klaidas.

Netrukus ją užplūdo prašymai ir netrukus Graham turėjo dirbti visą darbo dieną, kad pagamintų ir išpilstytų dažus į butelius. Jos sūnus Michaelas, kuris vėliau taps grupės „The Monkees“ nariu, padėjo užpildyti vis didesnį užsakymų skaičių.

 

Graham toliau tobulino formulę ir 1958 m. pavadino gaminį „skystu popieriumi“.

4. Kevlaras

Stephanie Louise Kwolek buvo amerikiečių chemikė, dirbusi „DuPont“ įmonėje, kurioje Kwolek atrado išskirtinio stiprumo ir standumo sintetinį pluoštą poliparafenileno tereftalamidą. Dirbdama su šiais pluoštais, 1965 m. ji išrado kevlarą – labai tvirtą, lengvą ir karščiui atsparų pluoštą.

Dėl savo unikalių savybių kevlaras plačiai naudojamas karinėje pramonėje, aeronautikoje, sporto reikmenų gamyboje, kur reikalingas tvirtumas ir kuo mažesnis gaminio svoris. Iš kevlaro pluošto gaminamos šarvinės liemenės, lengvi šalmai, teniso raketės, juo armuojami optiniai kabeliai, ir burlenčių burės bei pačios lentos.

5. Vienkartiniai vystyklai

Marion O'Brien Donovan buvo amerikiečių išradėja ir verslininkė, geriausiai žinoma kuriant pirmąją neperšlampamą vienkartinę sauskelnę, kuri uždirbo jai milijoną dolerių ir išrinkta į Nacionalinių išradėjų šlovės muziejų 2015 m.

Donovan buvo produktyvi išradėja ir galiausiai gavo 20 patentų tokiems dalykams, kaip suknelės su užpakaliniu užtrauktuku užtraukimo laidas, kombinuota čekių ir apskaitos knyga ir naujo tipo dantų siūlai.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(29)
(2)
(27)

Komentarai (1)