Mokslininkai nustatė kas lemia, kad COVID-19 eiga bus sunki - šiems žmonėms bus galima iš anksto skirti papildomą dėmesį  (1)

Rusijos Aukštosios ekonomikos mokyklos mokslininkai skelbia nustatę genus, lemiančius riziką sirgti sunkia COVID-19 forma. Mokslininkų tyrimo rezultatus publikavo žurnalas „Frontiers in Immunology“, rašoma pranešime spaudai, kurį publikavo „EurekAlert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

T limfocitų lemiamas imunitetas yra vienas iš esminių mechanizmų, kuriais žmogaus organizmas ginasi nuo virusinių infekcijų. Ląstelinio imuniteto aktyvavimą paskatina viruso peptidų aptikimas užsikrėtusių ląstelių paviršiuje. Aptikus šiuos peptidus būna aktyvuojami T limfocitai, kurie pradeda naikinti užkrėstas ląsteles.

O gebėjimą ląstelių paviršiuje išdėstyti viruso peptidus daugiausiai lemia žmogaus genetika. Žmogaus ląstelėse už tai yra atsakingos I klasės žmogaus leukocitų antigeno (HLA-I) molekulės. Šešių tokių molekulių rinkinys yra unikalus kiekvienam žmogui ir yra paveldimas iš to žmogaus tėvų. Paprastai tariant, jeigu alelių rinkinys geba gerai „pademonstruoti“ virusą ląstelės paviršiuje, tuomet ir imuninės ląstelės nesunkiai aptiks bei sunaikins užkrėstas ląsteles. Bet jei konkretaus žmogaus imuninių molekulių rinkinys yra nepalankus šio viruso peptidų aptikimui, tuomet labai tikėtina, kad to žmogaus ligos eiga bus sunki.

 

Rusijos mokslininkai, analizavę HLA-I genotipo ir COVID-19 eigos sunkumo sąsajas, taikė mašininio mokymosi metodus ir sukūrė modelį, kuris geba įvertinti T limfocitų gebėjimą sudaryti tinkamą imuninį atsaką prieš COVID-19: jei konkretaus asmens HLA-I alelių rinkinys leidžia efektyviai išdėstyti SARS-CoV-2 viruso peptidus ląstelės paviršiuje, tuomet to asmens sunkios COVID-19 eigos rizika yra vertinama kaip žema. Jei viruso peptidų „pademonstravimas“ ląstelės paviršiuje yra prastas, tuomet galima tikėtis, kad ligos eiga bus sunki. Vertinimas atliekamas 100 balų sistemoje.

Modelio validavimui mokslininkai analizavo daugiau nei 100 pacientų, sirgusių COVID-19 genotipus ir daugiau nei 400 sveikų žmonių (kontrolinės grupės) genotipus. Nustatyta, kad modelis COVID-19 eigos sunkumo riziką prognozavo labai efektyviai.

 

Modelis buvo vertinamas ne tik su Maskvos gyventojais, bet ir su pacientų iš Madrido (Ispanija) genetiniais mėginiais. Su šiuo mėginių rinkiniu vėl buvo patvirtintas didelis modelio efektyvumas.

„Ne tik nustatėme koreliaciją tarp genotipo ir COVID-19 eigos sunkumo. Mūsų pasiūlytas metodas taip pat leidžia įvertinti, kaip tam tikros COVID-19 sukėlėjo mutacijos gali paveikti T limfocitų lemiamo imuniteto prieš virusą išsivystymą. Pavyzdžiui, gebėsime nustatyti grupes pacientų, kuriems infekcija naujomis SARS-CoV-2 atmainomis galės sukelti sunkesnę ligos eigą“, – sakė mokslininkų grupės atstovas Aleksandras Tonevickis.

Tyrimas publikuotas žurnale „Frontiers in Immunology“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: