Mokslininkai aprašė tobulą miego rutiną vaikams - nuo sveiko miego vaikystėje priklauso labai daug  (1)

Ėjimas miegoti yra labai svarbi rutina ir suaugusiems žmonėms, tačiau vaikams ji dar svarbesnė. Nuo sveiko miego priklauso vaiko vystymasis, mokymosi įgūdžiai ir emocijos. Dabar Mančesterio universiteto mokslininkai apibrėžė jų manymu sveikiausią miego rutiną 2-8 metų amžiaus vaikams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įprastai kartojame, kad miegodami mes gyjame, konsoliduojasi mūsų atmintis, smegenys atsikrato šiukšlių, kūnas reguliuoja metabolizmą. Tačiau vaikams miegas yra dar svarbesnis - nuo jo priklauso jų vystymasis. Dar daugiau - mokslininkai teigia, kad nuo ėjimo miegoti rutinos priklauso ir vaikų santykiai su tėvais. Tai - labai svarbi dienos dalis ir ji privalo būti gerai organizuota.

Mančesterio universiteto mokslininkai apibrėžė faktorius, kurie padeda atpažinti gerą miego rutiną 2-8 metų amžiaus vaikams. Štai ką turėtų žinoti tėvai:

  • dantų valymas prieš miegą,
  • nustatytas laikas, kuomet vaikas guldomas miegoti,
  • skaitymas prieš miegą,
  • kurį laiką prieš ėjimą gultis nereikėtų gerti ir valgyti,
  • prieš miegą - jokių elektronikos prietaisų,
  • rekomenduojama nusimaudyti, pasikalbėti ar užsiimti kitomis raminančiomis veiklomis.

 

Higiena yra labai svarbi ne tik dėl tiesioginių jos rezultatų, bet ir dėl ugnomų įpročių. Jei vaikai nuo mažens nuosekliai laikysis paprastų higienos taisyklių, tai tikriausiai tie įpročiai neišnyks ir suaugus. Taip pat svarbu suprasti, kad ėjimas miegoti yra ir proga kurti vaiko ir tėvų santykius. Pokalbiai, knygos skaitymas ne tik nuramina, bet ir kurias prisiminimus ir pasitikėjimą. Kalbant apie nusiraminimą - galbūt vaikai nepatiria tiek streso, kiek suaugusieji (nors vis tiek patiria), bet jiems taip pat reikia nurimti, kad miegas būtų kokybiškesnis.

 

Kai kurios mokslininkų rekomendacijos vaikams yra visiškai tokios pačios kaip ir suaugusiesiems. Ir jums nerekomenduojama naudoti prietaisų prieš miegą. Intensyvi veikla neleis užmigti, o miegui kenkia ir ekranų skleidžiama geltona šviesa.

Labai svarbus ir nuoseklus miego tvarkaraštis. Reikėtų gultis ir keltis tuo pačiu laiku. Tai leidžia kūnui nustatyti režimą, kuris yra labai svarbi miego higienos dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai (1)