Nufilmavo ypatingai retą reiškinį prie Uluru uolos - dauguma turistų to nepamatys (Video)  ()

Australijos Uluru-Kata Tjuta nacionalinis parkas feisbuke paskelbė vaizdo įrašą, kuriame – kriokliai, tekantys nuo žymiosios Australijos uolos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie „kriokliai“ – tai paprasčiausias lietaus vanduo. Bet tai, kas kitose pasaulio vietose net erzinančiai įprasta, prie šventosios Australijos uolos yra retas reginys.

„Escape“ aiškina, kad per pirmąjį vasario lietų paprastai sausoje Šiaurės Teritorijoje iškrito 18 mm kritulių. Lietaus šiose vietose vasario mėnesį nebuvo sulaukta net trejus metus.

Kritulių kiekis taip pat buvo neįprastai didelis. Jis nusileido tik gausiam lietui, kuris prieš dešimtmetį plovė šią teritoriją. 2011 m. vasario mėnesį per vieną dieną buvo prilyta net 34,8 mm kritulių.

 

Anksčiau Uluru (dar žinoma kaip Ajerso) uola buvo mėgiamas turistų traukos objektas, tačiau ši aborigenams šventa vieta 2019 m. pabaigoje buvo uždaryta lankytojams.

 

Daugiau nei 3 kilometrų ilgio raudona uola Uluru-Kata Tjuta nacionaliniame parke yra vienas geriausiai atpažįstamų gamtos objektų visame pasaulyje. Ji įtraukta ir į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Prie Uluru turistai traukė jau daugiau nei 70 metų. Daugelis neatsispirdavo ir norui užkopti ant jos – įspūdinga ne tik pati uola, bet ir nuo jos atsiveriantys vaizdai.

Senieji Uluru šeimininkai – anangu gentis – jau seniai prašė lankytojų nesiropšti ant uolos dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, jiems tai yra šventa vieta, dievų buveinė. Ir antra – jie sako besijaučiantys atsakingi už belipančiųjų mirtis ir sužeidimus.

 

 

2019 m. prieš pat uždarymą minios žmonių patraukė prie Uluru, stovėjo kilometrinėse eilėse, kad pasinaudotų paskutiniu šansu užlipti ant uolos.

Uluru – Australijos viduryje (Uluru-Kata Tjuta nacionalinis parkas) esanti viena iš didžiausių Žemėje pavienių uolų. Jos ilgis – 3,8 km, užimamas plotas – 3,33 km². Aukštis – 348 m, nors lygumoje esančios uolos viršūnė iškilusi 862,5 metrus virš jūros lygio. Pasak geologų, šis smiltainio monolitas – tik milžiniško luito viršūnė. Kita jo dalis po žeme leidžiasi gilyn dar 6 kilometrus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(22)
(4)
(18)

Komentarai ()