Vieni tarp daugybės žvaigždžių (Konkursinis straipsnis)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Hm 2021-02-27 12:32
Patiko, bet apžvelgta tik viena klausimo pusė - greičiausiai mes vieni, jei nieko nesugebame rasti. Ir argumentai (parinkti) tai patvirtina. Bet jei mūsų civilizacija beviltiškai atsilikusi nuo kitų išsivysčiusių civilizacijų ir mes likome kaip kokie Sentinelio salų laukiniai kuriuos draudžiama lankyti??? O kodėl taip negalėtų būti? Mes tai tik kelių šimtų metų technologinė civilizaciją, tik tik pradžių pradžia technologinės civilizacijos. Ką Sentinelio salų čiabuviai gali papasakoti apie likusią žmoniją? Jiems keli šimtai km. jūros neįveikiama kliūtis, kaip ir mums keli šimtai šviesmečių anapusinis "kosmosas". Gal jau ir po kelių šimtų metų tai bus juokingas atstumas. Ir dar pvz. Visai tikėtina, kad vystantis technologinei civilizacijai jos technologijos tampa vis mažiau pastebimos - artėja, susilieja su supančia aplinka... Siūlyčiau šį straipsnį vadinti 1 dalis "gal mes ir vieni" ir prie to pačio parašyti 2 dalį tikslingai surinkus prielaidas - "Didelė tikimybė, jog civilizacijų apstu visatoje ir net artimiausioje kaimynystėje"
conjurer 2021-02-27 13:32
Gali būti kad mūsų nedraudžiama lankyti, bet zondų negalime atskirti nuo kitų gamtos objektų. Ar skruzdės pastebi jei yra lankomos žmogaus?
Hm 2021-02-27 13:53
Skruzdės tai tikrai pastebi. Jas visada apima nerimas kai tik didesnis gyvūnas priartėja prie skruzdėlyno, bet ne tai svarbu, o kas dėl nepastebėjimo, tai tikrai sutikčiau ir taip manau - mes net galime nepastebėti ir po "nosim besivoliojančių" įrodymų...
Finalfour 2021-02-27 16:04
Chebryte, kodel pas jus toks menkavertiskumo kompleksas? Pastoviai ta nata, kad jie uz mus geresni, protingesni, mes skruzdeles ir t.t.? Jus gal anam gyvenime mazochistai buvote, ar vergai kokie? O kodel negali butu atvirksciai? Gal mes esame ta labiausiai issivysciusi rase, ir kitu tiesiog dar nera, arba jie primityvios bukles? Kodel tik pas mus kazkas turi atskristi? O gal mes busime neuzilgo ta civilizacija, kuri su savo erdvelaiviais atskris pas kitus, tyrineti, ir aisku duoti pyzdy jei reikes. Nes tuom uzsiimam visa savo egzistencijos laikotarpi ir zemeje. Reliai tiesa matyt per viduri. Nes yra uz mus ir senesniu sistemu, ir jaunesniu. Tad ir civilizaciju gali buti uz mus pazengusiu labiau, bet ir maziau. O dar realiau, kad is tiesu nieko naugiau nera. Nes kai isigilini, kiek atsitiktinumu reikejo, kad atsirastu gyvybe, kokia tam menka, beveik neapciuipiama tikimybe.... fermi paradoksas ko gero sako tiesa. Kai kazkada musu erdvelaiviai pasieks kitas zvaigzdziu sistemas, ko gero rasime tik negyvus pasaulius. Ad Astrum, tam naujam filme apie tai ir parodyta beja.
conjurer 2021-02-27 16:51
Kad tame filme nebuvo išskrista iš saulės sistemos ribų. Ir mes žinome kad čia tikrai nėra nieko daugiau be mūsų, kas naudotų radio komunikaciją.
Monochamus 2021-02-27 17:00
Palyginimas su sentinelio salom netinkamas, nes ir dauguma kitų Žemės rutulio vietų yra tinkamos gyventi civilizacijai, o ir atstumai tarp Žemės rutulio skirtingų vietų yra niekiniai, jei lygintumėm atstumus tarp žvaigždžių. Keli šimtai kilometrų jūra yra įviakiama kliūtis, net ir laukiniams, juk snetinelio salų čiabuviai kažkaip juk pateko į salą. Nekalbant apie Polineziją.
Monochamus 2021-02-27 17:01
Todėl, kad kai kas prisižiūrėję fantastinių filmų ir įsivaizdavimą apie ateivius konstruoja pagal juos
Tomasziukas 2021-02-27 18:42
tai kad egzistuoja sis pasaulis yra aiskus irodymas kad egzistuoja ir kitas
Finalfour 2021-02-27 23:10
Ne. Greiciau atvirksciai. Zinant, kiek neitiketinu sutapimu reikejo, kad egzistuotu sis pasaulis, jo egzistavimas kaip tik ir irodo, kad kitas egzistuoti negali.
Finalfour 2021-02-27 23:14
Tame ir reikalas, kad ko gero niekas neatskris. Be abejo, jei jau atskristu, tada taip, pazangesne. Bet atskristi ko gero yra dar sudetingiau nei is viso atsirasti. Yra panasiu pesimistiniu moksliniu prognoziu, kad ir tarpzvaigzdiniai skrydziai yra nelabai imanomi, kokio pazangumu civilizacija bebutu..... O filme Ad Astrum btent tas pagrindinio herojaus tevas ir ieskojo kitu civilizaciju irodymu toje savo stotyje. Ir del to ir isejo is proto, kai isitikino, kad visatoje esame vieni. Ir savo ekipaza nuzude, nes tas jau anksciau ta suvoke ir tiesiog uzsinorejo namo.
Amir 2021-02-27 23:52
Behold, Didysis Logikos Kanjonas
Hm 2021-02-28 09:08
... tai ne įrodymas, o tik prielaida, kad yra tikimybė, jog ir kitur galėjo susiklostyti palankios, panašios aplinkybės atsirasti gyvybei, jai išsivystyti iki technologinės civilizacijos ir jei ta tariama technologinė civilizacija pradėjo savo kelią tik kokį vieną kitą milijoną metų anksčiau nei žmonija, o tai visai tikėtina, tai sunku - neįmanoma įsivaizduoti kokiame lygyje tos civilizacijos technologijos, kokiame pavidale ji pati. Kad ir tų pačių Sentinelio salų čiabuviai nesugebėtų apibūdinti šalia gyvenančios žmonijos... O ką jau kalbėti apie mus. Vaizduotės galimybės irgi yra labai ribotos, kaip ir proto... Dar vienas psichologinis pastebėjimas - žmogaus psichika, žmogaus mąstymo algoritmas beveik nesikeičia, greičiausiai keičiasi, bet labai pamažu... Kaip ir bibliniais laikais žmogaus susireikšmines vidinis ego teigė - mes šiame pasaulyje pažangiausios būtybės, mus sukūrė dievas, taip ir šiais laikais - "tik" mums visoje visatoje susiklostės palankios aplinkybės ir mes vienintelės protingos būtybės šioje visatoje... Panašu? Pasaulyje galimi visi atvejai apie kuriuos mes sugebame pagalvoti ir nepalyginamai daugiau atvejų, kai mes net nesugebame to sugalvoti ar suvokti
svetys 2021-02-28 09:40
Deja, tai tik sujaukto proto straipsnis. Nelabai pateisinamas ir penktokui. Jei nepatingėsiu padėliosiu kiek racionalesnį straipsnelį. Iš esmės yra priešingai.
conjurer 2021-02-28 14:36
Dėl šito nesutinku. Tarp žemės gyvybės rūšių, retos turi tokia kooperaciją, kurią galima vadinti civilizacija. Ir tik viena iš jų turi kosminius laivus. Manau gali būtų sėkmingos civilizacijos be galimybių iškeliauti į savo planetos. Turbūt yra nemažai gyvybės, ir nemažai skruzdžių lygio civilizacijų, o toks dalykas kaip primatai yra anomalija.
svetys 2021-03-01 08:00
Tai yra tokie smulkūs vietinės reikšmės įvykiai, kad į juos net privaloma visai nekreipti dėmesio. Žinoma kai kalba eina apie esminių dėsningumų programuojančiuosius bruožus. Vaizdžiai. Jei važiuojančiame autobuse keleivis sėdi nugara į vairuotoją tai visai nereiškia, kad ir autobusas važiuoja atbulomis.
Hm 2021-03-01 09:21
Gal prieš gerą dešimtmetį mačiau laidą per Discovery apie vieną dinozaurų rūšį, kaip ten buvo pateikiama, kad ne iš karto mokslininkai pastebėjo kas su ta rūšimi ne taip. Dvikojis dinozauriukas, svėrė nuo 50 ik 70 kg. ir tik po kurio laiko buvo pastebėta, kad smegeninės tūris kartais (nepasakysiu kiek) pagal tūrį, pagal proporcijas viršijo kitų to meto dinozaurų smegenines. Toje laidoje buvo iškelta prielaida, kad ta rūšis gyveno gaujos, bendruomenės gyvenimą. Kartu puldinėjo, kartu gynėsi ir buvo gerokai pasistūmėjusi evoliucijos kely. Prie to pačio tada paminėjo ir tokią versiją, kad jei nebūtų kataklizmo visai tikėtina, kad ši rūšis galėjo tapti vyraujančia žemėje, o gal net išsivystyti iki civilizacijos lygio... Gal po šios laidos ir atsirado reptiloidų sąmokslo teorijos
conjurer 2021-03-01 13:05
Be smegeninės dydžio dar yra neuronų tankis. Be to žemėje pilna socialių rūšių. Pilna rūšių kurios pasistato savo namus, ir nemažai rūšių kurios turi pasistatę savo miestus. Atlikti valdomas kosmines keliones sugeba tik viena rūšis, kuri dabar sunkiai susitvarko su savo augimo ir teršimo problemomis. Jei mūsų progresas būtų lėtesnis - turėtume mediciną ir naudotume naftą kelionėms, bet raketų ir radio ryšio neišrastume dar 400 metų, greičiausiai išnyktume, nes nebūtų kaip suvokti žemės taršos. Todėl manau kad yra labai maža tikimybė susiformuoti potencialiai protingai rūšiai, bet dar mažesnė, kad ta rūšis taps stabilia civilizacija. Mes dar nesame tokie, mūsų gyvenimo būdas paremtas baigtinių resursų naudojimu, ir skola niekam. Šiuo atžvilgiu skruzdės yra daug stabilesnė civilizacija.
Monochamus 2021-03-01 13:39
Man atrodo mačiau, nors nežinau ar tikrai tą pačią. Pamenu kalbėjo apie velociraptorius (jei tiksliau, tai apie deinonychus, kurie dažnai paniojami su velociraptoriais). Paskui dar neva tai modeliavo neaiškiu būdu evoliuciją ir gavo humanoidą dvikoję būtybę? Pirmiausia pradėti reikėtų nuo to, kad nu dėl Dievo meilės - ten yra Discoverįs, jiems svarbiausia ir yra žiūrovai, todėl ir kuria tai, kas patinka žiūrovams. O žiūrovų visada daugiau pritraukia tokio lygio "teorijos", sensacijos, "protingi dinozaurai", "kaip kažkas tai galėjo išsivystyti iki žmogaus lygio" ir pan. Tokios laidos tik bando sudaryti moksliškumo įspūdį, bet realiai tėra eilinė mass media. Gal ir aukščiau keliais laipteliais už visiškas youtube konspiracijos teorijas, bet, vis tiek, jei ta tema domina - geriau ieškoti rimtesnių šaltinių. Ar, bent jau po laidos tą informaciją pasitikrinti. Tie dinozaurai buvo grobuonys. Gal ir buvo gudrūs, sakykime kaip vilkai, bet tie dinozaurai neturėjo rankų su išlavintais pirštais, kuriom galėtų gamintis įrankius. Kas per keisti scenarijai turėtų įvykti, kad grobuonis staiga evoliucionuotų į humanoido formos sutvėrimą, o ne į dar greitesnį, raumeningesnį grobuonį? Ne taip evoliucija veikia. Tarkim įvyktų atitinkamos genų mutacijos ir daliai deinonychų išsivystytų priekinės letenos su pirštais panašiais į mūsų. Kokį evoliucinį pranašumą tai suteiktų? Ar labai padėtų jiems sumedžioti grobį, jei į tas letenas paimtų pagalį-vėzdą? Juk tokiam grobuoniui tokios rankos tik maišytų, jie ir taip jau visa sandara yra žudymo mašinos. O va beždžionei priešingai - naudojami pagaliai, akmenys labai padėjo apsirūpinti maistu, o apsirūpinus maistu galėjo sulaukti daugiau palikuonių ir taip toliau evoliucionuoti link sudėtingesnių įrankių gamybos.
conjurer 2021-03-01 14:03
Pranašumą suteiktų jei būtų nauda turėti tokias letenas. Plėšrūnui tai padėtų praskelti didelius kiaušinius. Be to kai snapas atlieka didžiają dalį medžioklės, rankos/sparnai belieka balanso įrankiu. Panašu kad tai buvo paukštis, jie išgyveno su žinduoliais, bet jų technologijos apsiriboja lizdų statymu ir poravimosi šokiais.
Monochamus 2021-03-01 14:50
Sprendžiant pagal snapo-nasrų dydį, tai kiaušiniams praskelti jiem rankų tikrai nereikėjo