Išbandys novatorišką būdą saulės energiją paversti vandeniliu - kaip jie tą padarys tokiose vietose, kur vandens praktiškai nėra?  ()

Naujame „Australian Outback“ projekte bus išbandytas novatoriškas būdas paversti saulės energiją vandeniliu, sulaikant drėgmę iš oro ir padalijant ją hidrolizės būdu, kad karštos ir sausos vietovės galėtų tapti energijos eksportuotojais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

3000 gyventojų turintis miestas Tenant Krikas yra centrinėje Australijoje, Šiaurės Teritorijoje, garsėjančioje milžiniška uolėta dykuma. Tai teritorija, kurioje vyrauja šiltas dykumos klimatas.

Čia yra daug saulės, bet nedaug vandens. Taigi, Tenanto upelis yra tinkama vieta išbandyti naują vandenilio gamybos technologiją, kuriai nereikia didelio kiekio komunalinio vandens ar jungties su vietiniu elektros tinklu.

Startuolis „Aqua Aerem“ pasirašė bandomąjį susitarimą su Šiaurės Teritorijos vyriausybe dėl 12 savaičių bandymo iš saulės ir oro išgauti vandenilį. Energija bus surinkta per koncentratoriaus fotovoltinę sistemą su dviejų ašių sekimu, kuri, pasak bendrovės, energiją surinks dvigubai efektyviau nei įprasta silicio plokštė.

 

Kitas žingsnis – elektrolizės būdu paversti energiją transportuojamu vandeniliu, kuriam reikia tik elektros energijos ir vandens. Čia „Aqua Aerem“ diegia savo ypatingą techniką – atmosferos vandens surinkimo sistemą, kuri išsiurbia drėgmę iš oro. Pasak įmonės, sistema efektyviau veikia esant šiltesniam klimatui, nereikalauja didelės priežiūros ir negamina atliekų, išskiria tik orą. Tyrimas daugiausia bus sutelktas į vandens surinkimo procesą, o kiti elementai šiuo metu yra gana brandžios technologijos.

„Šis tyrimas yra pirmasis bandomojo atsinaujinančio vandenilio projekto etapas, – sakoma Šiaurės Teritorijos vyriausybės pranešime, – kuris galiausiai gamins vandenilį Tenant Kriko elektrinei, kad būtų galima užtikrinti žaliąją energiją vietos bendruomenei“.

 

„Aqua Aerem“ sistema ateityje įdiegs 15 megavatų elektrolizatorių, kuris per metus pagamins apie 912 tonų žalio vandenilio, suteikiant maždaug pusę reikiamos energijos Tenant Kriko bendruomenei.

Tačiau galutinis tikslas yra daug didesnio masto. Bendrovė teigia, kad technologija gali būti išplėsta iki žymiai didesnių įrenginių, kad būtų sukurtas didžiulis vandenilio kiekis Azijos rinkoms į šiaurę.

Ką gi, projektas iš tiesų įdomus. Bus įdomu pamatyti, kaip veikia šios sistemos ekonomika, turint omenyje, kad ją sukūrus, ji neturės nuolatinių energijos ar vandens sąnaudų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()