Elonas Muskas pažadėjo: „Starlink“ interneto greitis bus 1 Gbps. Tik ar tai įvyks? Štai ką rodo testų rezultatai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

AAA000 2021-03-02 06:02
siaip jei realus pingas bus maziau 100ms - cia bus puikus interas. manau pritempineja visgi - ten nebent tik Amerikos apreptyje tuos 20-70ms islauzia. su Europa - labai abejoju ar maziau 250ms per palydovus bus... kabeliu problema yra labiau logistine - nes varineja signala ratais. neoptimalus isdestymas. nors pingas kabeliais ten galimas geresnis. manau galima pasiekt zemiau net 10ms pasauliniu lygiu. zemes pavirsiuje. cia salyginai nebloga pinga losia del to, kad palydovu pasiskirstymas subalansuotas ir viskas vienose rankose - galima naudot glaudziau suderinta technologija. o persiunciamu duomenu masyvo dydi tai gali plest is esmes neribotai... sitas parametras nelabai net svarbus. cia net jei ir meluoja dabartiniam momente del pralaidumo kiekio - pagerins nesunkiai ateity. yos "lifre" kainos smulkiems vartotojams tai patiko - jei bus kaip parase straipsny ir dar mobilus bent jau regioniniu mastu - masiskai bus paimta tokie planai. siaip kad pakelt pinga per palydovu tinkla - tera tik vienas realus sprendimas - pacius duomenu serverius sukist i palydovus. tada gal ir numustu velavima iki kokiu 25ms. bet tik vidurki. kazkaip negirdejau kad ta darytu... ar bent ruostusi.
Pumper 2021-03-02 08:10
Nežinau, kaip jis tą 1Gbps pasieks, nes augant vartotojų skaičiui, tą max. įmanomą pralaidumą reikės vis smulkiau išdalinti.
immortallt 2021-03-02 09:26
Ir taip, ir ne. Tai vis tiek vargu ar pakeis internetą tankiausiose vietovėse, kur šviesolaidis eina ir bokštų daug stovi. Imant daug vartotojų, kiek laiko per dieną Jūs siunčiates 1 GBps greičiu? 15 minučių? Ir čia siunčiantis iš torrent'ų pagrinde.
conjurer 2021-03-02 13:19
Nėra prasmės kelti serverių su duomenimis į orbitą, nes tada reikės žmonių kurie skris ten keisti diskų. Be to svoris ir tūris yra nepraktiški. Na gali speedtest.net serverį įmesti į kiekvieną starlink palydovą, bet čia jau gausis sukčiavimas. Be to internetas nėra tam kad tu bendrautum su kosmose esančiais serveriais, jis tam kad bendrautum su žemėje esančiais žmonėmis. Todėl aktualus vėlinimas tarp dviejų klientų, o ne iki arčiausio bevielio routerio orbitoje. Beje europa ir amerika turės panašią kokybę, nes čia ne geostacionarūs palydovai. Tik aišku jei tikrinsi vėlinimą iki serverio JAV, tai taip iš europos gausi prastesnį rezultatą, bet kalbant apie ryšį 100km spinduliu, turėtų būti gerai. Blogiau bus ten kur nebus arti įrengta žemės bazinių stočių.
HardAxe 2021-03-03 12:02
Squid cache galėtų rasti panaudojimą geostacionariuose interneto palydovuose. Bet šiais https laikais tai jau mirštantis (miręs) reikalas.
conjurer 2021-03-03 12:11
Kaip minėjau reikia kelti daug storage į orbitą. SSD lengvi bet trumpaamžiai, hdd sunkūs ir gali trukdyti palydovų giroskopams. Ir tuos ir anuos reikia profilaktiškai keisti. Tad https nėra pagrindinė, ar rimčiausia problema, ypač kai visi naudoja CDN serverius.
Audrius 2021-03-03 12:16
Buten, Starlink skirtas ne miestams, nes miestuose (bent jau issivysciusiose salyse) su internetu bedu nera. Kaimo vietovese ilgainiui 1GBps greitis bus pasiektas.
HardAxe 2021-03-03 12:51
Kad pats palydovas skaičiuojamas ~5 metam. SSD tiek atlaikys. Bet turbūt neapsimoka dėl papildomo svorio/energijos. O ir naudos nedaug šiais laikais.
conjurer 2021-03-03 13:37
Sunkiai. Reikia nepamiršti kad ten didesni gama radiacijos kiekiai. Na ir nors teoriškai įmanoma, žiauriai nepraktiška kaupti duomenis orbitoje, kai jų gavimui nėra svarbus vėlinimas. Orbitinis CS:GO serveris turėtų daugiau prasmės.
HardAxe 2021-03-03 14:39
aš galvojau ne apie vėlinimą, bet apie srauto taupymą. Tikėtina, kad tie patys regionai dažnai naudoja tuos pačius servisus (delfi, cnn, bbc). Pvz koks ketvirtadienio nemokamas epicgames žaidimas ar regione populiari netflix serija galėtų užsikešuoti ir nereikalautų tarpinių srautų iš žemės. Bet šiais laikais daug kas pakišta po https ir šiaip užima ne vieną terabaitą kešavimui.
conjurer 2021-03-03 15:12
Starlink nesilaiko virš vieno regiono, todėl kešuoti reikėtų tą patį turinį į visus palydovus, arba tavo CND palydovas veiktų 15 minučių per valandą.