Paukščių Take aptiktas gama spinduliuotės šaltinis: jo skleidžiamų spindulių energijos siekia bent 200 teraelektronvoltų  ()

Kosminiai spinduliai yra labai aukštos energijos elektringos dalelės – daugiausiai protonai. Jų energijos matuojamos trilijonais elektronvoltų ir daugiau. Žemę pasiekiančių kosminių spindulių srautas tolygiai mažėja, energijai didėjant iki keleto petaelektronvoltų (kvadrilijonų elektronvoltų, trumpiau PeV), prie aukštesnių energijų ima mažėti sparčiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis pokytis greičiausiai reiškia, kad ties ta riba „pasibaigia“ iš Paukščių Tako atsklindantys kosminiai spinduliai. Vadinasi, mūsų Galaktikoje yra bent vienas PeV energijos spindulių šaltinis. Deja, aptikti jį tiesiogiai stebint kosminius spindulius neįmanoma, mat jų trajektorijas stipriai iškreipia magnetinis laukas, tad Žemę jie pasiekia toli gražu ne tiesiomis linijomis.

Bet jei kosminių spindulių šaltinio aplinkoje yra tankių dujų, tai energingos dalelės, atsitrenkusios į šias dujas, gali sukurti gama spinduliuotę, kurios spektras priklauso nuo kosminių spindulių energijų spektro.

 

Dabar aptiktas būtent toks gama spinduliuotės šaltinis Paukščių Take. HAWC J1825-134 yra neseniai užfiksuotas gama spindulių šaltinis, o dabar išmatuota, kad jo skleidžiamų spindulių energijos siekia bent 200 teraelektronvoltų (trilijonų elektronvoltų, trumpiau TeV). Būtent tokią energiją prognozuoja kosminių spindulių ir dujų sąveikos skaičiavimai. Neaišku, koks tiksliai objektas skleidžia kosminius spindulius, tačiau šaltinio padėtis sutampa su masyviu molekuliniu debesiu, taigi gama spindulių kilmės interpretacija atrodo patikima.

 

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: