Čekijoje aptiktas šonkaulis su įrėžtomis raidėmis keičia mūsų supratimą apie ankstyvąjį slavų raštą

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Hm 2021-03-03 11:49
"geležinė" logika - paskutinės 6 abėcėlės raidės ant kaulo germaniškos, to laikotarpio vandenvardžiai aplink vyrauja baltiški ir staiga tos 6 abėcėlės runos tampa slavu raštu? Kaliningradas irgi panašiu būdu jau "iskonno ruskije zemli"... O kodėl tai negalėjo būti germanų rašto mokymo priemonė? O gal ten ir kokie germanai gyveno tuo metu?
Giedriax 2021-03-03 15:37
Manaęs neįtikino versija, kad tai yra seniausias slaviškas rašto pavyzdys. Štai kodėl: 1. Tose žemėse greičiausiai gyveno rytų germanų gentys (dabar jau išnykusios). 2. Ant kaulo išraižyti germaniškos abėcėlės simboliai. Neįmanoma nustatyti kokia kalba kalbėjo kaulo savininkas, bet faktas, kad simboliai ne slaviški o germaniški perša mintį, kad žmogus greičiausia buvo germaniškos kilties. Jei būtų išraižytas koks nors slaviškas žodis, tada sutinku, būtų galima teigti jog tai yra seniausias žinomas slavų kalbos šaltinis. 3. Senovėje germanai nebuvo sėslūs, daug kariaudavo ir keliaudavo. Jų rašto paminklai išlikę dideliuose plotuose per visą Europą nuo Švedijos šiaurės net iki Konstantinopolio (Stambulo). 4. Senovėje taip pat buvo platūs prekybiniai ryšiai. Kaulas galėjo priklausyti kokiam nors keliaujančiam prekeiviui. Pavyzdys: Lietuvoje yra surasta antikinių graikiškų, romėniškų, arabiškų monetų, taip pat vieno iš hetitų dievų skulptūrėlė.
ihouser 2021-03-03 19:15
Propagandinio karo esmė – kuo daugiau visur prikaišioti visokių melų, po nedaug, apgaubiant moksliškai atrodančia informacija. Kadangi šiais laikais informacijos srautas yra didelis, mažai kam užteks jėgų aiškintis ar tai tiesa. Prabėgom pažiūrės ir galvoje, kažkur kertelėje, liks propagandistui naudinga informacija iš antraštės.
HardAxe 2021-03-03 19:22
Tas puikiai veikė prieš atsirandant internetui. Dabar gi propagandistai vis dažniau apsijuokia nei pasiekia savo tikslą.
ihouser 2021-03-03 22:51
Na, nevisai taip. Apsijuokia tik mažaraščiai. Bet tarp profesionalių propagandistų yra labai išsilavinusių žmonių (ar teko girdėti kad į KGB priimdavo tik pačius protingiausius?). Jie veikia subtiliai, nesąmones į smegenis varvina po lašą. Be to internetas suteikia galimybę užversti visokia informacija ant tiek, kad jokių jėgų nebelieka priešintis dezinformacijai, gali ją praleisti netyčia. Ta prasme, tai DDOS ataka smegenims. Va, parašys, kad rusai sukūrė kažką-ten-neturintį-analogų (gražiai parašys, sklandžia, įtikinančia kalba) ir nutylės, kad tai jau senai patikrinta ir atmesta. Ir tas daiktas ar mokslo pasiekimas bus iš tikro padarytas ir gražiai nufotkintas. Kiek nepatyrusio jaunimo bent jau „vau“ išspaus? Ir tokia info bus pateikiama laikas nuo laiko, pastoviai. O tuo tarpu lietuviai apie savo pasiekimus kukliai tylės, nes yra įsitikinę, kad mes esam maži ir nieko nesugebam. Kaip manot, kiek bus važiuojančių lauk iš Lietuvos su įsitikinimu, kad pas mus čia „visiška šiknaskylė“? Taip, kad propagandistai pasiekia savo tikslą, pas mus gyvenimas yra daug geresnis nei vyraujanti nuomonė. Reikia patiems stengtis save parodyti ir agresyviai filtruoti tokius „nekaltus straipsnelius“.
Talkatif 2021-03-04 00:32
Pažįstant žmogaus potraukį tagint, manau turėtų būti daugiau slavų tagų surasta per tiek laiko. Būtų mokėję rašyti, būtų apvarę viską "čia buvo lioša ar saša + katia = kml" - ginklus, papuošalus, akmenis. Ne?
Hmz 2021-03-04 12:33
Apsijuokia nebent protingų žmonių akyse. Užtat "paprasti žmonės" nėra linkę ieškoti įrodymų, argumentų ir pan; juos dar ir kaip veikia tokia propaganda.