Inovatorius, pralenkęs savo laiką – išskirtiniai Nikola Tesla išradimai, kurie niekada netapo realybe: nuo minčių kameros iki legendinio mirties spindulio, kuris naikintų ištisas armijas (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

iPienius 2021-03-19 15:53
gaila, bet belaidis elektros perdavimas yra labai neefektyvus ir kuo didesnis atstumas, tuo eksponentiskai naudingumas krenta. kad ir tie patys dabartiniai telefonai su beleidziu krovimu turi buti padeti ant padekliuko. nera taip, kad telefona gali kur nori padet, o jis krausis. idomu ar Tesla sita suprato ar ne, nes nemazai jo nepasisekusiu isradimu butent buvo paremta belaidziu energijos perdavimu
kestutisz 2021-03-19 16:09
Tai tą tradicinį būdą kuriuo šaindien kraunami telefonai jis žinojo (spėju) jau tobulindamas asinchroninius variklius/transformatorius ir aišku ten jokios perspektyvos tolimesniam perdavimui. Ten buvo kitos svajonės - perdavinėti kažkuom panašaus į žaibus (plazmos tuneliai?) iš to ir tie gigantiški Tesla coil'ai. Kažkokios ten dar spėlionės svajonės apie laidžią jonosferą (nes nuo jos atsispindi radio bangos?) kurią reikia pasiekti bokštais/žaibais ir pan.
bahuriux 2021-03-19 16:34
Na indukcinis perdavimas koks yra tlf krovikliuose belaidžiuose, tai visiškai netaspats, Teslos sistema atvira ir netokia jautri atstumui. Aš suprantu Teslos belaidį perdavimą visai kitaip ir jis veikia gana gerai ir nekrenta galingumas eksponentiškai (ta prasme sistemos nuostuolių yra bet praradimai nepriklauso nuo atstumo kvadrato), nes Teslos tas perdavimas nėra belaidis, jis yra vienalaidis. Jūs pamirštat įžeminimą, žemė ir yra tas vienas laidas, o bumbulas ant tesla coilo viršaus yra kondensatorius saveikaujantis su atmosferos (dujom) oru. Kadangi visa sistema dirba rezonanse, tai tiek siūstuvas tiek imtuvas turi būti gerai įžeminti ir suderinti tam pačiam dažniui. Vienalaidžių perdavimų (po Teslos) buvo įvairių patentų ir net su veikiančiai modeliais ir jie visi naudoja panašų principą. Iš įvairių tubo eksperimentatorių mačiau kad pats savime tesla coilas yra arti 100% nk, bet daug nuostuolių gaunasi kai prasideda žaibų show.
gytis13 2021-03-19 18:48
Siūlyčiau ne filmukus žiūrėti, o patiems pabandyti. Ir įsitikinti kad nieko gero ten nėra - nuostoliai didžiūliai, atstumas nedidelis. Tesla mayt ne itin gerasi suprato Maksvelo teorijas - elektromagnetinis laukas pats nesikoncentruoja kokiame nors taške. Todėl neišeina perduoti energijos dideliu naudingumu. Užtat elektromagnetinis laukas savaime išsisklaido labai sėkmingai. Norit nukreipti energiją į kokį nors tašką laido reikia. Be laido nesišeina to padaryti, bes energija išsisklaido.
bahuriux 2021-03-19 19:08
Tu skaitei mano postą? Teslos energijos perdavimo sistema yra aukštadažnė vienalaidė, o ne belaidė.
gytis13 2021-03-19 22:35
Tai kad čia tas pats velnias gaunasi kaip ir belaidėje sistemoje, kodėl elektra turėtų tekėti žeme būtent iš vieno aparato į kitą? Matyt kitą laidą sudaro radijo bangos todėl ir teka. Kai atliekami elementarūs bandymai su radijo dažnio generatoriais ir imtuvais, siūloma gerai įžeminti siųstuvo ir imtuvo po vieną tašką kad geriau veiktų aparatūra. Aišku tokia sistema veika ir neįžemintus, bet blogiau veikia. Bet čia nekalbama apie stebuklus kai yra radijo bangos. Tarp kitko, jeigu nežiūrėsi filmukų o skaitysi literatūrą, elektros tekejimas žeme labai panašus į elektromagnetinio lauko skaičiavimus dėl prasto žemės laidumo. O naudingumas tai kaip čia pasakius, kyla problemos su naudingumu kai nemokama jo gerai išmatuoti. Tarp kitko egzistuoja ir vienalaidės elektros perdavimo sistemos, kur vienas laidas jungia siųstuvą ir imtuvą ir nėra įžeminimų, įspūdingai atrodo tarp kitko, tekę pačiupinėti veikiančias, bet praktiškai nieko gero išskyrus atrakciją.
kestutisz 2021-03-19 22:48
Reikia nepamiršti, kad tie bandytojai ir rašė tą visą literatūrą :) Kartais tenka išgirsti būtent va tokių nuomonių, kad va durniai jie - reikėjo taip daryt, bet pamirštama apie tai kokiais metais jie visa tai atrado apie ką mes tik diskutuojam prie alaus viena ausim kažką girdėję, kažką ne. Būtų eksperimentas paėjęs - mes net nežinotume kaip elektros oro linija ar kabelis atrodo :))
Evil Goku 2021-03-21 18:33
Kodėl nepavykę bandymai vadinami išradimais?
gytis13 2021-03-22 09:05
Todėl kad Tesla buvo genialus išradėjas, mėgęs kurti didingus pasaulį apversti turinčius bandymus. Tai tas nesąmones visi geriausiai ir atsimena. O apie tikruosius Teslos išradimus žurnalistai neapsisunkina parašyti. Apie tai kodėl jis įėjo į technikos istoriją straipsnyje nei žodžio. Apie tai ką mes kiekvienas namie turime Teslos dėka. Va tokia likimo ironija.
Hmz 2021-03-22 10:04
Tada bet kuri radijo antena, naudojanti įžeminimą, irgi naudoja vienalaidį perdavimą?
bahuriux 2021-03-22 11:46
Juk nepradėsit man dabar aiškinti, tokių nesąmonių, kad per žemę prastai teka elektra, na tada paimkit labai gerą įžeminimą (viskas priklauso nuo įžeminimo varžos kuo ji mažesnė tuo geriau, tuo mažiau nuostuolių) ir vieną fazę, kurnors labai arti ir toli (dėl eksperimento tikslumo) nuo transformatorinės, tada pajunkit paprastą kaitrinę lemputę tokioj grandinėj. Jūsų manymu veiks ar ne tokia sistema? Aišku jei kažkur įdėta nuotėkio rėlė tai ji pertrauks grandinę, riekia eksperimentuoti kurnors senoj sodyboj kur dar sovietinių laikų sistema. Už pasėkmes ir iškeptus sliekus ir jei gausit žingsnio įtampą per kiaušinius atsakingi patys būsit, jei ką, aš neprisiimu atsakomybės, nes tokius eksperimentus turi daryti bent jau elektrikai, arba labai gerai susipažinę su elektrotechnika kurie žino ką daro.
Hmz 2021-03-22 12:41
Kodėl ne? Kur principinis skirtumas?
gytis13 2021-03-22 13:26
Jeigu paimsime elektros lemputę ir įžeminimą, kitą galą įjungsime į elektros tinklo fazę sistema veiks, bet koks čia ryšys su Tesla perdavimu? Elektros tinklo neutralė įžeminta daugelyje vietų, jeigu prijungiame lemputę prie fazęs ir dar vieno įžeminimo, grandinė užsidaro per žemę ir viskas aišku ir paprasta. O žemė tikrai yra prastas laidininkas, todėl reikalingas geras įžeminimas kuris tai išsprendžia ir tai ne visada lengva padaryti. O dėl antenų tai elektos srovė perduodama arba laidu arba lauku. Tą nusako Maksvelio lygtys. jeigu laidas baigiasi turi atsirasti laukas srovei tekėti. Jeigu lauko nėra netekės ir srovė. Toks vienas iš Maksvelio postulatų. Šiaip ir Tesla turėjo juos žinoti, Maksvelio teorijos atsirado anksčiau negu dirbo Tesla.
bahuriux 2021-03-22 17:41
Kasnors iš jūsų esat žaide su benzininio vdv aukštos įtampos trafu (babyna), magneto, ar panašiu prietaisu kuris sugeneruoja aukštą įtampą ir žemą srovę. Jei daug žaidėt kaip aš vaikystėj, tai turėjot pastebėt, kad kibirkštis kala net į neįžemintą daiktą padėta ant sausų medinių grindų. pvz 3-16 kg geležies gabalą gantelį, ar gyrą. Kodėl taip yra, kaip manot? Čia panašus principas, kaip ir tame hidrauliniame analoge energija perduodama vienu vamzdžiu ar laidu galuose energija niekur neperduodama, bet suakumuliuojama laikinai kondensatoriuje, iki kitos krypties aukštadažnės srovės. Kadangi dažniai nemaži tai kondensatoriaus užtenka labai mažos talpos. Na ir naudojimas tokios sistemos bus tikrai komplikuotas, reikės tiuninti dažnį, dažnis keisis net nuo apkrovos tipo ir dydžio.
gytis13 2021-03-22 22:43
Šiaip hidraulinis analogas nėra visiškai tikslus, vidurinės mokyklos kurse jis dėstomas bet tai ir viskas. Analogas tinka nuolatinei srovei nusistovėjusiam režime paaiškinti, kai režimas pereinamasis veikia kiti faktoriai. Be to hidraulinis analogas nevertina elektromagnetinio lauko susidarymo, kas svarbu daugeliu atveju. Be to hidrauliniame analoge skystis turi masę, o elektros srovė neturi. Masę elektros srovei atitinka elektromagnetinės indukcijos reiškinys susijęs su grandinės induktyvumu. O induktyvumo sukelti reiškiniai ūkiškai mąstant sudėtingesni ir gerokiai sunkiau išsivaizduojami negu kondensatoriaus įsikrovimas. O pavyzdyje su traktoriaus magnetu veikia visiškai kiti dalykai, elektrostatika. Paprasčiausiai masyvus daiktas magnetu įkraunamas iki tam tikro krūvio, daiktas įsielektrina panašiai kaip kondensatorius ir matoma įsikrovimo sukelta kibirkštis. Įsikrauna, o kas toliau? Aplink įkrautą daiktą susidaro elektros laukas, taigi srovė pereina į elektros lauką ir taip uždaro grandinę. Srovė nustoja tekėti, reikia iškrauti tą daiktą kad vėl galėtume įkrauti. Traktoriaus magnete generuojama aukšta įtampa, todėl viršų ima elektrostatiniai reiškiniai. O elektros srovė tai ne statika, tai maža itampa ir didelė srovė, kuri nuolat teka ratu ir atlieka darbą
bahuriux 2021-03-23 15:49
Nepamiršk kad babyna, ar magneto tipo prietaisas generuoja ne pastovią, bet kintamą aukštą įtampą. https://en.wikipedia.org/wiki/Ignition_magneto