Inovatorius, pralenkęs savo laiką – išskirtiniai Nikola Tesla išradimai, kurie niekada netapo realybe: nuo minčių kameros iki legendinio mirties spindulio, kuris naikintų ištisas armijas (Foto, Video)  (16)

Nikola Tesla yra vienas didžiausių visų laikų išradėjų, tačiau šie 6 išradimai taip ir netapo realybe.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nikola Tesla yra vienas iš didžiųjų istorijos išradėjų, o jo kūryba užkariavo po jo ateinančių kartų, gyvenančių pasaulyje, kurį jis padėjo kurti, vaizduotę.

Tesla, turėdamas daugiau nei 270 patentų 27 šalyse, įskaitant 112 vien tik JAV, teisėtai užsitarnavo savo vietą istorijoje, tačiau ne kiekvienas Tesla išradimas virto tikrove.

1. Belaidis energijos perdavimas

Nikola Tesla daugiausiai susijęs su elektra ir jos tyrimais, todėl daugelis jo patentų yra elektros gamybos ir perdavimo srityje. Galų gale turime Tesla padėkoti už kintamąją srovę (AC).

Tesla taip pat bandė pastatyti bokštą, kuris perduotų elektrą oru, ir netgi gavo amerikiečių investuotojo J. P. Morgano finansavimą „Wardenclyffe“ bokšto pastatui Long Ailendo šiaurinėje pakrantėje, kurį Tesla tikėjosi pritaikyti perduoti elektrą į Niujorką.

Vis dėlto, Morganas nesutiko su elektros perdavimo schema ir atsisakė finansuoti likusią projekto dalį, todėl 1906 m. Tesla turėjo atsisakyti projekto. Po dešimtmečio, 1917 m., „Wardenclyffe“ bokštas buvo nugriautas.

2. Viršgarsiniai dirižabliai, kuriuos maitina antžeminiai belaidžiai elektriniai bokštai

1919 m. Tesla aprašė savo viršgarsinio dirižablio idėją, kurią visiškai valdys bevielis elektros perdavimas iš antžeminių bokštų, galinčių skristi 1600 km per valandą greičiu 12 000 m aukštyje, o kelionė iš Niujorko į Londoną truks mažiau nei 4 valandas.

 

3. Minčių kamera

Viena iš Tesla kraštutiniausių idėjų buvo ta, kad būtų galima nufotografuoti savo mintis.

1933 m. jis sakė „Kansas City Journal-Post“ žurnalistams: „1893 m., atlikdamas tam tikrus tyrimus, įsitikinau, kad mintyse susiformavęs aiškus vaizdas refleksiniu būdu sukuria tinklainėje atitinkamą vaizdą, kuris gali perskaitytomas tinkamu aparatu.

Jei tiesa, kad mintis atspindi vaizdą tinklainėje, paprasčiausias dalykas yra apšviesti tą pačią vietą ir nufotografuoti, o tada naudoti įprastus metodus, kurie yra prieinami vaizdui projektuoti ekrane.

Jei tai pavyksta padaryti sėkmingai, tada žmogaus įsivaizduojami daiktai būtų aiškiai atspindimi ekrane, kai jie formuojasi, ir tokiu būdu būtų galima perskaityti kiekvieną individo mintį. Tada mūsų mintys iš tikrųjų būtų tarsi atviros knygos“.

Akivaizdu, kad mąstymo procesai veikia ne taip, tačiau apie biologinį žmogaus minties ir sąmonės mechanizmą nežinome tiek nedaug, kad negalėtume tiksliai pasakyti, kad Tesla nebuvo kažkuo teisus.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(33)
(5)
(28)

Komentarai (16)