Siurprizas zoologijos parke - rasti maždaug 1800 metų senumo karstai užminė naują mįslę  ()

Zoologijos parke netoli Tel Avivo miesto (Izraelis) atrasti du senoviniai akmeniniai karstai, kuriuose kadaise galėjo būti vyro ir žmonos palaikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad jiems yra apie 1800 metų – tai mena laikus, kai regioną valdė Romos imperija.

Akmeniniai karstai – arba sarkofagai – buvo rasti vasario viduryje, paslėpti šalia žirafų, dramblių ir paukščių aptvarų. Kai kurie vyresni parko darbuotojai prisiminė, kad karstai pirmą kartą buvo atrasti maždaug prieš 25 metus, statant naują automobilių stovėjimo aikštelę. Bet juos atkasus, radiniai buvo perkelti į kitą vietą ir vėl užmiršti – kol dabar statant naują parko gyvūnų ligoninės priestatą, buvo atrasti iš naujo.

„Tai du sutampantys karstai, vienodai dekoruoti girliandomis ir diskais“, – sakoma Uzi Rothsteino iš Izraelio senienų tarnybos (IAA) pranešime. Karstų panašumas ir paskatino U.Rothsteiną bei jo kolegas spėti, kad jie priklausė vyrui ir žmonai.

Ekspertai mano, kad puošnios dekoracijos nurodo, kad karstai buvo skirti ne žydams, o aukštą socialinę padėtį tuo laikotarpiu turėjusiems žmonėms – kai regione vyravo senovinis Jafos uostamiestis, o Romos provincijos sostinė Cezarėja buvo maždaug už 32 km į šiaurę.

Archeologai dabar karstus perkėlė į netoliese esančią Izraelio nacionalinių vertybių saugyklą.

Siurprizas

 

Ramat Gano safario parkas buvo pastatytas vietoje nedidelio zoologijos sodo, įkurto 1958 m. – ir atidarytas 1974 m. Parkas gali pasigirti didžiausia laukinių gyvūnų kolekcija Artimuosiuose Rytuose.

Dabar tai 100 hektarų parkas, yra pritaikytas lankymui automobiliais. Čia laikomi zebrai, liūtai, žirafos, drambliai, begemotai ir kiti gyvūnai.

Remiantis IAA pranešimu, statybininkai, ruošdami teritoriją naujam gyvūnų ligoninės priestatui, pamatė, kad iš dirvožemio kyšo du akmeniniai karstai. Nuvalę gausią augmeniją ir karstus supantį smėlį, jie perspėjo parko darbuotojus – kurie susisiekė su U.Rothsteinu ir jo kolegomis.

U.Rothsteinas teigė, kad jie apstulbo pamatę tokius senovinius artefaktus laukinės gamtos parke – ir kad rangovai, pirmą kartą juos atradę prieš 25 metus, tikriausiai nesuvokė jų reikšmės.

„Rangovas atkasė dvi akmenines konstrukcijas ir pergabeno jas į tolimesnę teritoriją, nė nenutuokdamas, su kuo susiduria“, – sakė jis.

Karstai yra pagaminti iš akmens, kuris tikriausiai atkeliavo iš netoliese esančių Judėjos kalvų ar Samarijos – ir galbūt imituoja prestižinius sarkofagus, gamintus iš Marmaros salos (dabartinė Turkija) marmuro.

 

Karstai dekoruoti simboliniais diskais, skirtais apsaugoti sielą ir palydėti ją į pomirtinį pasaulį – ir akmeninių gėlių girliandomis.

Dekoracijose tarp girliandų taip pat yra tuščios ovalios vietos, kurios, archeologų manymu, buvo skirtos įprastiems vynuogių kekių motyvams – tačiau darbas prie karstų kažkodėl liko nebaigtas, sako U.Rothsteinas.

Romėnų valdymas

Regionas, kuriame buvo rasti karstai, 63 m. pr.m.e. pateko į besiplečiančios Romos imperijos kontrolę – po to, kai generolo Gnėjaus Pompėjaus Didžiojo (lot. Gnaeus Pompeius Magnus) vadovaujami romėnų legionai Trečiajame Mitridato kare nugalėjo tuomet regioną valdžiusios Ponto karalystės pajėgas.

Romėnai iš pradžių valdė šį regioną kaip Sirijos provincijos dalį, bet vėliau čia buvo įkurta marionetinė Judėjos karalystė, pavadinta pagal senovinę izraelitų Judėjos karalystę, kurią 37 m. pr.m.e. valdė Erodas Didysis.

Praėjus keleriems metams po Erodo mirties 1 m. pr.m.e., imperatorius Augustas nušalino nepopuliarų Erodo sūnų Archelauzą nuo valdžios ir regionas tapo tiesiogiai pavaldus Romai, kaip Judėjos provincija.

 

Tokia padėtis tęsėsi ir nepaisant kelių smurtingų sukilimų, kol 132 mūsų eros metais žydai šiame regione surengė sukilimą, vadinamą Bar Kokhba – ir pabandė sukurti nepriklausomą valstybę.

Bet sukilimą numalšino romėnai, o 135 m. imperatorius Adrianas (lot. Publius Aelius Traianus Hadrianus) nusprendė iš žemėlapio išvis ištrinti Judėjos vardą, todėl pervadino provinciją Sirijos Palestinos vardu – pagal filistinus, prieš daug šimtmečių valdžiusius pakrantės miestus.

Ramat Gan safario parkas yra netoli biblinio miesto Beneberako, kuris žydų raštuose garsėja kaip išminčiaus rabino Akiva ben Yosefo (Bar Kokhba sukilimo dvasinio vadovo) namai. Romėnai jį mirties bausmė jam įvykdė 135 m.

„Gali būti, kad sarkofagai yra susiję su senoviniu miestu, bet gali būti, kad ir ne, – sako U.Rothsteinas. – Atvejai, kai sarkofagai randami savo pirminėje vietoje, yra išvis labai reti“.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()