Kanapių geriau jau atsisakyti? Naujas tyrimas parodė su kokiomis problemomis susiduria kanapes vartojantys pacientai  (7)

Nauji Stanfordo universiteto medicinos mokyklos mokslininkų tyrimai atskleidžia, kaip migrena sergančius pacientus paveikia kanapių vartojimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauji Stanfordo universiteto medicinos mokyklos mokslininkų tyrimai rodo, kad kanapių vartojimą galima susieti su didesniu „vaistų sukeltu galvos skausmu“ sergantiems migrena. Tyrimas retrospektyvus ir paremtas stebėjimais, tačiau tai dar viena išvada, kelianti klausimą, ar kanapės yra naudingos lėtine migrena sergantiems pacientams.

Mokslininkai sutelkė dėmesį į tam tikrą būklę, vadinamą „vaistų sukeltą galvos skausmą“. Tai yra galvos skausmas, susijęs su lėtiniu migrenos skausmu dėl vaistų vartojimo. Būklė neoficialiai vadinama atsitraukiamuoju galvos skausmu (angl. rebound headaches), nes galvos skausmai dažnai praeina iškart, kai tik baigiasi vaistų poveikis.

Naujajame tyrime buvo nagrinėjami 368 lėtine migrena sergančių asmenų duomenys. Daugiau nei pusei buvo diagnozuotas pernelyg didelis galvos skausmas. Nustatyta, kad vartojančius kanapes šešis kartus dažniau kankina „vaistų sukeltas galvos skausmas“.

„Daugelis žmonių, sergančių lėtine migrena, jau gydosi kanapėmis ir yra tam tikrų įrodymų, kad kanapės gali padėti gydyti kitokio tipo lėtinius skausmus“, – sako vienas iš tyrimo autorių Niushenas Zhangas.

 

„Tačiau mes nustatėme, kad žmonės, vartoję kanapes, žymiai padidino „vaistų sukelto galvos skausmo“ tikimybę, palyginti su žmonėmis, kurie nevartojo kanapių.“

Tyrimas dar turi būti paskelbtas recenzuojamame žurnale. Tyrėjai planuoja pristatyti išvadas būsimame Amerikos neurologijos akademijos 73-ajame metiniame susitikime, kuris virtualiai įvyks kitą mėnesį.

Tyrėjai atsargiai pažymi, kad šis tyrimas nepateikia jokių įrodymų, jog kanapių vartojimas yra priežastinis veiksnys, sukeliantis pernelyg didelius galvos skausmus. Tai buvo tik stebėjimais paremtas tyrimas, analizuojant tik du veiksnius, todėl norint suprasti priežastinį ryšį reikia atlikti tiesioginį klinikinį tyrimą.

Taip pat nėra informacijos apie tai, kaip tiriamieji vartojo kanapes. Kalbėdamas su „Healthline“, medicininių kanapių kompanijos savininkas Dustinas Sulukas teigia, kad atsitraukiantys galvos skausmai gali būti dažnesni tiems, kurie rūko kanapes.

 

„Lėtinio galvos skausmo atveju, ypač esant dažnesnei migrenai, geriausia vartoti kanapes per burną, kad būtų išvengta galvos skausmo, ir inhaliaciją taikyti tik sunkesniais atvejais“, – sako Sulukas.

Stanfordo tyrėjai, atlikę šį naują tyrimą, pastebi, kad ryšys tarp kanapių vartojimo ir atsitraukiančio galvos skausmo buvo ryškesnis tiems asmenims, kurie taip pat vartojo opioidus migrenai valdyti. Kadangi ir kanapės, ir opioidai veikia smegenų regioną, susijusį su migrena, vadinamą periakvaduktine pilkąja medžiaga, tikslinga kelti hipotezę dėl kanapių vartojimo nutraukimo, o opioidų vartojimas gali padėti tiems, kurie kenčia nuo „vaistų sukelto galvos skausmo“ (MOH).

„Pastebėta abipusė kanapių-opioidų sąsaja – vieną vartojant dažniau nei kitą“, – daro išvadą tyrėjai. „Gali būti naudinga sergantiems lėtine migrena ir kenčiantiems nuo MOH sumažinti kanapių vartojimą, kad būtų veiksmingai gydoma MOH.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(32)
(19)
(13)

Komentarai (7)