Tai ar moterų smegenys skiriasi nuo vyrų? Po dešimtmečius trukusių tyrimų pagaliau turime atsakymą  (112)

Po dešimtmečius trukusių tyrimų mokslininkai skelbia gautus rezultatus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po dešimtmečius trukusių tyrimų mokslininkai priėjo išvadą, kad moterų smegenys funkciškai niekuo nesiskiria nuo vyrų.

Apžvalga, paskelbta „Neuroscience and Biobehavioural Reviews“, yra 30 metų trukmės MRT ir palaikų tyrimų analizė, atskleidusi, kad vyrų ir moterų smegenys skiriasi tik dydžiu ir tai sudaro vos 1 procentą visų skirtumų.

Neurologija per pastaruosius kelis dešimtmečius buvo persmelkta seksizmo, pavadinto „neuroseksizmu“. Iš daugybės klaidingai interpretuotų ar šališkų tyrimų neuroseksizmas lėmė įsitikinimą, kad moterų smegenys yra daug mažiau išsivysčiusios, blogiau dirbančios loginį darbą, arba turinčios mažiau pilkosios medžiagos, manoma, kad jos labiau tinka daugiafunkcinėms užduotims ir klasikiniams lyčių vaidmenims.

Įsigilinus į šiuos duomenis paaiškėjo, kad jie niekada nebuvo pagrįsti konkrečiais įrodymais, tačiau tai vis tiek netrukdė daugeliui žmonių jais vadovautis.

 

Taigi, Lise Eliot – neuromokslininkė ir kovotoja prieš neuroseksistus – nuodugniau pažvelgė į atliktus tyrimus bandydama atskirti bet kokius lyčių smegenų skirtumus. Duomenys apėmė daugybę tyrimų, iš kurių daugelio rezultatai buvo tiesiogiai prieštaringi vienas kitam.

„Kaip ir daugeliui neuromokslininkų, man susidarė įspūdis, kad jeigu mes galime gauti didesnius imties dydžius ir atsikratyti nereikalingo triukšmo, galėsime pamatyti šiuos patikimus skirtumus“, – sakė Eliot, kalbėdama su „Academic Times“.

„Ir imties dydžiai tampa vis didesni, bet mes nerandame jokių patikimų skirtumų“.

Tai nereiškia, kad vyrų ir moterų smegenys yra visiškai vienodos. Tiesa, vyrų smegenys yra šiek tiek didesnės – maždaug 11 proc. tūrio, tačiau didesnėse smegenyse paprastai yra daugiau baltosios medžiagos, neatsižvelgiant į tai, ar jos yra vyro, ar moters smegenys. Baltoji medžiaga tiesiog perduoda žinutes per smegenis ir nėra susijusi su funkciniais patobulinimais. Tiesą sakant, smegenų dydis jokiu būdu nėra susijęs su protiniais gebėjimais – jeigu taip būtų, kašalotas jau dabar tyrinėtų galaktiką.

 

Kai atsižvelgiama į dydį, atrodo, kad vyriškos ir moteriškos smegenys yra monomorfiškos (tarp jų yra mažai arba visai nėra skirtumų), o ne dimorfiškos. Kai kuriuose dideliuose tyrimuose teigiama, kad dėl estrogeno receptorių pasiskirstymo moterims buvo nustatytos didesnės specifinės struktūros, tačiau faktiniai smegenų kiekio matavimai nebuvo patikimi ir nereikšmingi.

Ši apžvalga žymi išsamiausią ir naujausią smegenų skirtumų tarp lyčių palyginimą. Tai rodo rezultatus, kuriuos daugelis jau žinojo – moterų smegenys funkciškai niekuo nesiskiria nuo vyrų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(21)
(8)

Komentarai (112)