Mokslininkai net abejojo, kad tai išvis egzistuoja: virš Šiaurės ašigalio pastebėtas įspūdingas gamtos reiškinys - beveik 8 val. šėlo kosminis uraganas  (1)

Astronominis reiškinys, vadinamas „kosminiu uraganu“, pirmą kartą buvo aptiktas viršutinėje Žemės atmosferoje, kelių šimtų kilometrų aukštyje virš Šiaurės ašigalio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo formavimusi kosminis uraganas turi daug panašumų su tais, kuriuos patiriame Žemėje: tai yra sūkuriuojanti energijos masė, tačiau vietoj lietaus vandens čia siaučia elektronai. Redingo universiteto (D.Britanija) pranešime kosminės aplinkos fizikas ir profesorius Mike'as Lockwoodas sako, kad iki šiol net nebuvo aišku, ar kosminės plazmos uraganai išvis egzistuoja – todėl įrodyti tai tokiu įspūdingu liudijimu yra tiesiog neįtikėtina.

Kosminių uraganų egzistavimas viršutinėje planetos atmosferoje anksčiau nebuvo užfiksuotas.

Tokie uraganai, koks buvo užfiksuotas čia Žemėje, taip pat buvo pastebėti žemosiose Marso, Jupiterio ir Saturno atmosferose, o taip pat Saulės atmosferoje – ten siaučia milžiniški Saulės viesulai, sakoma Redingo universiteto pranešime.

 

„Plazmos ir magnetiniai laukai planetų atmosferose egzistuoja visoje Visatoje, tad galima daryti išvadą, kad kosminiai uraganai turėtų būti plačiai paplitęs reiškinys“, – aiškina M.Lockwoodas.

Šiam projektui vadovavo Kinijos Šandongo universiteto mokslininkai. Jie tiki, kad informacija padės mums toliau suprasti ryšius tarp planetų ir atmosferų.

Manoma, kad kosminiai uraganai gali sukelti ir kitus kosminių orų padarinius – tokius kaip palydovų nukrypimus nuo orbitos, aukšto dažnio radijo ryšio trikdžius ir klaidas radarų bei palydovinės navigacijos ir ryšio sistemose.

Vaizdinė uragano medžiaga, užfiksuota palydovu, iš tikrųjų yra iš 2014 m. rugpjūčio mėnesio, tad atradimas dabar padarytas retrospektyviai. Apskaičiuota, kad uraganas siautė daugmaž 1000 kvadratinių kilometrų plote, viskas vyko kelių šimtų kilometrų aukštyje virš Šiaurės ašigalio. Kosminis uraganas, kaip ir įprasta uraganams Šiaurės pusrutulyje, sukosi prieš laikrodžio rodyklę. Gamtos reiškinys truko beveik aštuonias valandas – kol palaipsniui nurimo.

 

Tyrimas paskelbtas moksliniame žurnale „Nature Communications“.

Parengta pagal „Euronews“, „USA Today“ ir Redingo universiteto pranešimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (1)