Mokslinė fantastika virsta realybe – net iki 50 kartų greitesnis 3D spausdinimo metodas leidžia mums priartėti prie organų spausdinimo: štai kaip rekordiniu greičiu buvo pagaminta plaštaka (Video)  ()

3D spausdinimo technologijos vystosi neįtikėtinu tempu: nuo spausdintos mėsos, namų ir baigiant spausdintais ginklais. Ir dar vienas žingsnis žengtas organų spaudinime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors ateityje organai bus atspausdinami, tačiau tokia technologija dar netaikoma. Dabar naujas Buffalo universiteto tyrimas gali būti raktas į 3D spausdintus organus.

„Mūsų sukurta technologija yra 10–50 kartų spartesnė nei pramonės standartas, ir ji veikia su dideliais imties dydžiais, kuriuos anksčiau buvo labai sunku pasiekti“, - sakoma tyrimo bendraautorio dr. Ruogango Zhao pranešime.

Tyrėjai paskelbė septynių sekundžių vaizdo įrašą, kuriame pagreitintas 19 minučių spausdinimo procesas, kurio metu atspausdinama visa plakštaka. Šiam procesui paprastai prireiktų mažiausiai šešių valandų, naudojant įprastus 3D spausdinimo metodus.

 

Naujasis metodas vadinamas stereolitografija ir jame naudojamos į želė panašios medžiagos, žinomos kaip hidrogeliai.

„Mūsų metodas leidžia greitai atspausdinti centimetrų dydžio hidrogelio modelius. Tai žymiai sumažina dalių deformaciją ir ląstelių sužalojimus, atsirandančius dėl ilgalaikio aplinkos streso poveikio, kurį paprastai matote įprastais 3D spausdinimo metodais “, - pridūrė kitas tyrimo pagrindinis autorius Phi Chi Zhou.

Mokslininkai taip pat teigia, kad šis metodas ypač tinkamas spausdinti ląsteles su įterptais kraujagyslių tinklais. Manoma, kad tokio tipo technologijos bus pagrindinė 3D spausdintų žmogaus audinių ir organų gamybos dalis.

 

Darbas buvo paremtas Nacionalinių sveikatos institutų biomedicininio vaizdavimo ir bioinžinerijos instituto finansavimu. Papildomą finansavimą skyrė Bafalo universiteto inžinerijos ir taikomųjų mokslų mokykla bei Jacobso medicinos ir biomedicinos mokslų mokykla. Tyrimas buvo paskelbtas žurnale „Advanced Healthcare Materials“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(2)
(27)

Komentarai ()