Bronzos amžiaus karalienė buvo palaidota su neįkainojama sidabrine karūna  ()

Bronzos amžiaus sidabriniai papuošalai liudija moteris Ispanijoje turėjus valdžią.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bronzos amžiaus bendruomenę dabartinės Ispanijos teritorijoje bent jau kurį laiką galėjo valdyti moterys. Archeologai rado moters kaulus su sidabrine diadema – ar karūna – ir kitomis brangenybėmis palaidotus po liekanomis pastato, kuris anksčiau buvo naudojamas politiniams susirinkimams.

Ši moteris gyveno vadinamojoje El Argar bendruomenėje – pavadintoje pagal pirmosios šios kultūros radinių archeologinę radimvietę, kurią XIX amžiaus devintajame dešimtmetyje kasinėjo archeologu tapęs inžinierius Luis Siret su savo broliu Henri.

Brolių atradimas išgarsino Argaric kultūrą, dominavusią dabartinės Ispanijos pietryčiuose tarp maždaug 2200 ir 1550 m.p.m.e. Tačiau Ispanijos Pilietinis karas (1936 – 1939) ir karinė diktatūra ( 1939 –1975) nutraukė tyrimus daugeliui dešimtmečių, sako Roberto Risch iš Autonomous universiteto Barselonoje.

Risch su kolegomis kasinėjo Argaric radimvietę La Almoloya keletą metų. Jų rasti senoviniai statiniai atrodė kaip valdžios pastatai, galbūt veikę kaip rūmai ar savotiškas parlamentas.

 

 

„Tai pastatas, kurio salėje 50 – 55 žmonės galėjo sėdėti, klausydami vienas kito, ar kokių nors paaiškinimų,” sako Risch. Nerasta maisto liekanų ar kokių nors aiškių religinių artefaktų, tad į namus ar šventyklą tai nepanašu.

Labai dideliame, kiaušinio formos, po salės grindinis užkastame inde, komanda rado moters ir vyro kūnus. Abu turėjo daug įkapių, kas rodė, kad jie priklausė Argaric bendruomenės elitui, sako bendraautorė Cristina Rihuete Herrada, irgi iš AUB. Palaikų DNR analizė rodo, kad jie nebuvo giminės, tačiau galėjo būti sutuoktiniai: abu buvo tiesioginiai gretimame pastate palaidoto kūdikio giminės – mergaitė galėjo būti jų dukra.

Dauguma įkapių, tarp kurių ir pačios įspūdingiausios, rasta ant moters. Ant galvos ji dėvėjo sidabrinę diademą, du sidabrinius auskarus ir dvi sidabrines apyrankes. Dėl to tyrėjai mano, kad ji buvo valdovė.

Jau seniai įtarta, kad Argaro kultūroje vadovaujantį vaidmenį turėjo moterys, sako Rihuete Herrada. Anksčiau rastos keturios sidabrinės diademos, palaidotos su Argaro moterimis, tačiau nebuvo aišku, ar moterys buvo valdovės, ar svarbios religinės veikėjos. Bet šį kartą moteris su tokiomis turtingomis įkapėmis rasta pastate, kuris aiškiai buvo naudojamas valdymui.

 

 

Vyras buvo palaidotas su durklu ir turėjo sužeidimų, rodančių, kad jis jodinėjo žirgu, o taip pat seniai sugijusį kaukolės sužeidimą. Tai rodo, kad jis galėjo būti karys.

Michael Marshall
www.newscientist.com

Žurnalo nuoroda: Antiquity, DOI: 10.15184/aqy.2021.8

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()