Neįtikėtina, bet NASA baiminasi... jūrų piratų – dėl ko taip susirūpino agentūra? Pagrindo tam yra – toks atvejis nebūtų pirmasis (Video)  ()

Neseniai vykusiame susitikime apie NASA Jameso Webbo kosminį teleskopą inžinieriai išreiškė susirūpinimą dėl jūrų piratų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Masyvus kosminis teleskopas su 6,4 metrų veidrodžiu ir teniso korto dydžio (200 m2) apsauginiu narvu yra per didelis, kad tilptų lėktuvo viduje.

Vietoj to, NASA turės išsiųsti didžiulį veidrodį laivu tiesiai per Panamos kanalą, kad galiausiai pasiektų Prancūzijos Gvianą – ir NASA nerimauja, kad kelionė gali pritraukti plėšikus.

Tikslus siuntimo laikas ir vieta neskelbiami, kad išvengtų itin ambicingų vagių. Žinome tik tiek, kad teleskopas išplauks vasaros pabaigoje.

 

„Tikai nenorėtumėte paskelbti, kad tam tikrą dieną gabensite daiktą, kurio vertė viršija 10 milijardų dolerių“, - sakė susitikimo dalyvis Mančesterio universiteto astrofizikas Christopheris Conselice‘as.

Projektui, kuris tęsiasi daugiau nei du dešimtmečius, NASA jau išleido beveik 10 milijardų dolerių. Jis pagaliau turėtų pradėti veikti spalio pabaigoje.

Tai būtų didelis grobis kiekvienam piratui, norinčiam rizikuoti savo gyvybe. Teleskopo korio formos veidrodžiai iškloti auksu.

Keista, bet tai nebūtų pirmoji tokio pobūdžio vagystė. 1984 m. James Clerk Maxwell teleskopo plieninė konstrukcija buvo paruošta gabenimui iš Anglijos, kur ji buvo pastatyta, į Havajus.

 

Vis dėlto, transportuoti pasamdytas laivas sugedo paskutinę minutę, o darbas buvo suteiktas komercijos kapitonui ir jo laivui. Pasamdyto laivo kapitonas pagrobė plieninę konstrukciją. Vėliau jis paprašė išpirkos, tačiau muitinėje buvo suimtas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(34)
(5)
(29)

Komentarai ()