Įdomus eksperimentas su savo kūnu: pabandykite ir tikrai liksite nustebę (Video)  (2)

Socialinio tinklo „TikTok“ vartotojas savo sekėjams pasiūlė atlikti įdomų bandymą su savo kūnu. Visi liko nustebinti rezultatais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„TikTok“ pasirodė keistas „faktas“ apie žmogaus kūną. Šį kartą vyras metė iššūkį savo sekėjams bandyti nuryti daugiau nei 3 kartus iš eilės, teigdamas, kad „nuryti galima tik 2–3 kartus, kol kūnas priverčia sustoti“.

Žmonių komentarai buvo įvairūs: „Aš padariau 3 kartus ir tada jaučiau, kad pamiršau, kaip nuryti“, „nuryjau 4 kartus ir tada pamačiau Dievą“. Taip pat buvo keletas apgaulių, kai naudojant vandenį pavyko nuryti 20 kartų.

Vienas socialinio tinklo vartotojas teigė: „Kai labai jaudinuosi, bandau per daug nuryti, nes manau, kad negaliu, tada tikrai negaliu ir panikuoju. O Dieve, kaip tai keista.“

Gandai apie nuryjimų ribą jau daugelį metų sklando internete. Kartais teigiama, kad tai padaryti pavyksta 2–3 kartus, kartais 5. Kad ir koks būtų skaičius, pabandę pamatysite, kad daug sunkiau nuryti be jokio maisto ar vandens.

 

Pabandykite. Matote? Galbūt viršijote ribą (kai kurie žmonės gali tai padaryti), tačiau vos po kelių kartų daugumai žmonių tai padaryti tampa sunku. Vienas iš pagrindinių to veiksnių yra mažėjantis seilių kiekis, kai toliau ryjate. Sausos gerklės nėra tokios, kaip įprastos su sukramtytu maistu ar skysčiu.

Įprasto rijimo metu gerklės raumenys susitraukia į bangas panašia seka, kad maistas judėtų stemplėje. Ši susitraukimų seka, vadinama peristaltika.

 

„Šlapia gerklė buvo susijusi su lėtesniu bangos greičiu, ilgesne susitraukimo bangos trukme ir vėlesniu peristaltinės bangos atsiradimu distalinėje stemplės dalyje“, – šia tema rašoma žurnale „Journal of Applied Physiology“.

„Mūsų tyrimų rezultatai rodo, kad nors vien rijimas žmogui sukelia peristaltiką, aferentinė informacija prisideda prie pirminės peristaltikos reguliavimo“.

Išdžiuvus gerklei ir baigiantis seilėms (kol jos nepasipildo), raumenims tampa sunkiau sukurti peristaltinę seką, todėl beveik neįmanoma (kai kuriems) atlikti rijimo.

Neišsigąskite, tai galima išspręsti atsigėrus šiek tiek vandens.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(45)
(25)
(20)

Komentarai (2)