Ar pasiryžtumėte tokiam eksperimentui? 15 savanorių 40 dienų be šviesos ir laikrodžių užsidarė urve – jau lyginimas su liūdnai pagarsėjusiu Stanfordo kalėjimo eksperimentu (Foto, Video)  (3)

Naujausiame socialiniame eksperimente, savanoriai neturės jokio šviesos šaltinio, telefonų, laikrodžių ar kitos įrangos, galinčios parodyti laiką.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-03-23 Ar pasiryžtumėte tokiam eksperimentui? 15 savanorių 40 dienų be šviesos ir laikrodžių užsidarė urve – jau lyginimas su liūdnai pagarsėjusiu Stanfordo kalėjimo eksperimentu (Foto, Video)  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas prieštaringai vertinamas eksperimentas Prancūzijoje lyginamas su liūdnai pagarsėjusiu 1971 m. Stanfordo kalėjimo eksperimentu, kurio metu savanoriai buvo uždaryti į kalėjimą ir jiems buvo paskirtos kalinių arba sargybinių rolės.

„Giliu laiku“ („Deep Time“) pramintas naujasis eksperimentas ką tik 40 dienų uždarė 15 žmonių tamsiame urve Ariège, Prancūzijoje,  be natūralios šviesos ir galimybės sužinoti laiko.

Kovo 14 dieną į urvą buvo uždaryta 15 savanorių komanda – aštuoni vyrai ir septynios moterys. Projekto tikslas yra stebėti ilgalaikės izoliacijos, neturint laiko supratimo, poveikį protui.

Savanoriai neturės jokio šviesos šaltinio, jokių išmaniųjų telefonų, laikrodžių ar kitų objektų, kurie galėtų padėti suprasti dienos laiką.

 

Bus suteiktas tik vienas šviesos šaltinis – pedalais varomas dinamometras, kuris gamins elektrą mažam žibintui.

Į urvą su savanoriais įžengė ir projekto vadovas, „Human Adaptation Institue“ įkūrėjas, Christianas Clotas. Jei viskas klostytis sėkmingai, 27–50 metų savanoriai pasiliks oloje iki 2021 m. balandžio 22 d.

Projektas papildys augančią mokslinę literatūrą apie socialinę izoliaciją, ypač aktualią problemą vykstančios pandemijos metu.

„Laiko praradimas yra didžiausias dezorientavimas. Ir būtent šį aspektą „Deep Time“ misija nori suprasti geriau“, - paaiškinama projekto svetainėje.

„Kadangi iki šiol mes nežinome, kaip mūsų kognityvinė sistema supranta ir valdo šį neapibrėžtą tęstinumą, šią aplinką, kurioje vyksta įvykių ir reiškinių seka, net už šio kintamojo, kurį chronobiologijoje galėtume pavadinti biologiniu laikrodžiu“.

 

Visi savanoriai turi jutiklius, kuriuos mokslininkai gali stebėti už olos ribų. Tyrėjai tikisi, kad iš šių jutiklių gautų duomenų analizė suteiks daugybę naudingos informacijoss, įskaitant metodus, kaip susidoroti su izoliacija kelionėse kosmose, požeminėse kasyklose, povandeniniuose laivuose ir galbūt net visuotinio karantino metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(0)
(29)

Komentarai (3)