To dar niekas nėra padaręs - kosmoso ir jūrų tyrinėtojas Richardas Garriottas nusileido į Marianų įdubą ir tapo išskirtiniu žmogumi (Video)  ()

Kosmoso ir jūrų tyrinėtojas bei žinomas kompiuterinių žaidimų kūrėjas Richardas Garriottas yra pirmasis žmogus pasaulyje, ištyrinėjęs Šiaurės ašigalį ir Pietų ašigalį, nuskridęs į Tarptautinę kosminę stotį ir nusileidęs į giliausią Žemės vietą – Marianų lovį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

R. Garriottas iš savo nuotykio sugrįžo mažiau nei prieš savaitę. Jis pasakoja, kad leistis maždaug 11 km į giliausią Ramiojo vandenyno dalį teko apie keturias valandas. 12 valandų trukmės kelionės (mėginių paėmimas truko keturias valandas, sugrįžimas – dar keturias) tikslas buvo paimti geologinių, vandens ir vandens gyventojų mėginių, kurie bus panaudojami tyrimams.

„Kosminis laivas turi atlaikyti vienos atmosferos slėgį, o povandeninis laivas – maždaug tūkstančio atmosferų slėgį. Tad nors sistemos yra labai panašios – esi nedideliame įtaise, įranga tarsi panaši – nusileidimas į tokį gylį ir sėkmingas šios operacijos išgyvenimas yra gerokai sudėtingesnis ir didesnis iššūkis technologijoms. Tad dabar aš išties esu pirmasis žmogus, ištyrinėjęs Žemę nuo vieno ašigalio iki kito, nuskridęs į kosmosą ir nusileidęs į giliausią Žemės vietą“, - kosmoso ir jūrų tyrinėtojas Richardas Garriottas.

 

R. Garriottas taip pat bendradarbiauja su Nacionaline anglų kalbos mokymo asociacija, tad dalį minėtųjų 12 valandų jis praleido skaitydamas moksleivių atsiųstus griežtos struktūros penkių eilučių eilėraščius, sudarytus iš 22 skiemenų. Šių eilėraščių struktūra, pasak R. Garriotto, primena povandeninį laivą.

 

R. Garriottas garsėja nuotykinėmis kelionėmis, komerciniais kosmoso žygiais ir moksliniais tyrimais. Tokie buvo ir jo tėčio, NASA astronauto Oweno Garriotto, interesai. O. Garriottas 2019-aisiais paliko šį pasaulį. Sausį R. Garriottas buvo išrinktas Niujorko tyrinėtojų klubo prezidentu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(3)
(18)

Komentarai ()