Beveik visi tai darome – bet ar iš tikrųjų saugu pakartotinai naudoti plastikinius vandens butelius? Štai ką sako ekspertai (Video)  (2)

Kiekvieną minutę nuperkama apie 1 milijonas plastikinių geriamųjų butelių, sukuriant didžiulius atliekų kiekius, kurie dažniausiai patenka į sąvartynus. Šiandien daugelis žmonių pakartotinai naudoja vandens butelius, užpildydami juos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau šie buteliai yra skirti naudoti tik vieną kartą, todėl kai kuriems žmonėms rūpi, ar iš tikrųjų saugu juos pakartotinai naudoti. Aštuoniems ekspertams buvo užduotas tas pats klausimas: „Ar saugu pakartotinai naudoti plastikinius vandens butelius?“.

Iš ko gaminami vandens buteliai?

Plastikiniai vandens buteliai skiriasi savo medžiaga, tačiau dauguma vienkartinių butelių yra pagaminti iš PET - polietileno tereftalato. PET yra skaidrus, lengvas plastikas, naudojamas daugeliui maisto produktų ir gėrimų įpakuoti.

Jis yra patvirtintas kaip saugus sąlyčiui su maistu ir gėrimais daugelyje pasaulio šalių, įskaitant JAV ir Europos Sąjungą.

Ar chemikalų išplovimas iš plastiko gali sukelti vėžį?

Daugelyje internetinių straipsnių teigiama, kad pakartotinis vandens butelių naudojimas gali sukelti vėžį, nes iš plastiko išsiskiria tam tikros cheminės medžiagos.

Viena cheminė medžiaga, dėl kurios nerimauja daugelis žmonių, yra BPA – bisfenolis A. BPA gali sutrikdyti endokrininę sistemą, dėl kurios sutrikimų gali kilti reprodukcijos ir metabolizmo problemų. BPA nenaudojamas PET buteliams gaminti, tačiau jo galima rasti kituose, standesniuose plastikuose, pavyzdžiui, polikarbonate.

Nepaisant to, vieno tyrimo metu buvo nustatyta labai maža BPA koncentracija (5 ng/l) PET buteliuose. Du kiti tyrimai nerado šios cheminės medžiagos, todėl ši išvada nėra įtikinama.

 

PET gamybos katalizatoriumi naudojama kitokia cheminė medžiaga – stibis. Stibis nelaikomas kancerogenu, tačiau nurijus gali sukelti vėmimą ir viduriavimą.

2008 m. atliktas tyrimas patikrino išsiplovusio stibio kiekį prekyboje esančiuose buteliuose. Jie pastebėjo, kad išplovimas vyko palaipsniui, tačiau kiekiai buvo daug mažesni nei laikoma pavojinga.

Koncentracija, kai stibis tampa pavojingas, yra maždaug 6 ppb (milijardo dalių). Tyrimas parodė, kad stibio koncentracija prasidėjo nuo 0,195 ppb ir po trijų mėnesių 22 laipsnių Celsijaus temperatūroje padidėjo iki 0,226 ppb.

Stibis nėra vienintelė cheminė medžiaga, ištirta buteliuose: ištirta visa eilė chemikalų, pradedant plastifikatoriais ir baigiant metalais. Šie tyrimai parodė, kad yra keletas chemikalų, tokių kaip stibis, kurie išplaunami į vandenį buteliuose. Kol kas nėra įrodymų, kad jie kelia pavojų žmonių sveikatai.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(40)
(2)
(38)

Komentarai (2)