Mariko Aoki fenomenas. Kai įėjus į knygų parduotuvę, staiga kyla noras.. tuštintis (Video)  ()

Užeinate į knygyną, kai staiga kyla staigus noras... pasinaudoti tualetu „dideliam“ reikalui – ką tik patyrėte vieną keisčiausių – Mariko Aoki fenomeną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viskas prasidėjo, kai 1985 m. vasario mėn. 29 metų moteris iš Suginamio, Tokijo, į žurnalą išsiuntė trumpą laišką apie patirtį, kurią ji dažnai patirdavo. Netikėtas fenomenas buvo pavadintas jos vardu.

„Nesu tikra, kodėl, bet prieš maždaug dvejus ar trejus metus, užėjus į knygyną, mane užklupo noras tuštintis“, - rašė Mariko Aoki.

Keistas reiškinys pasirodė gana plačiai paplitęs – daugelis žmonių, rašydami į žurnalą, teigė, kad ir jie patiria tą patį jausmą. Žmonės tai apibūdino kaip didžiulį, staigų ir nepakeliamą norą tuštintis, jaučiamą tik knygų parduotuvėse. Dėl kažkokių priežasčių bibliotekos tiesiog nesukelia šio keisto efekto.

Kai kurie teigė turėję kitų simptomų, tokių kaip žarnyno skausmas ir „savotiškas sunkumas tiesiosios žarnos kanale“. Kai kurie sakė, kad tai taip sekina, kad turi prašyti kitų nupirkti jiems knygas.

Taigi, kas gali sukelti Mariko Aoki fenomeną? Yra keletas galimų paaiškinimų, nors iš tikrųjų nė vienas iš jų nėra įtikinamas.

Kai kurie teigia, kad tai gali sukelti chemikalai, esantys knygų tuše. Vis dėlto japonų televizijos laida „Tikroji„ Un'nan pusė“ („The Real Side of Un'nan“) bandė priversti žmones tuštintis naudodama rašalo kvapą, tačiau šis eksperimentas baigėsi visiška nesėkme. Be to, tikriausiai žinotume šiek tiek daugiau apie būklę, jei knygų parduotuvių darbuotojams nuolat prireiktų naudotis tualetu.

 

Kiti teigė, kad tai gali būti tam tikra atvirkštinė Pavlovo šunų situacijos asociacija. Lygiai taip pat, kaip varpelio garsas privertė Pavlovo šunis seilėtis dėl sąsajos su maistu, šioje hipotezėje knygos verčia žmones norėti tuštintis per asociaciją su knygų skaitymu, kol jūs skaitote sėdėdami tualete. Vėlgi, tai neatspindi to, kodėl žmonėms šis fenomenas nekyla nei bibliotekose, nei nuolat būnant šalia knygų lentynos namuose.

Kitas populiarus paaiškinimas yra toks, kad tai susiję su laikysena, kai pasilenkiate pasiimti knygų, ir patiriamas neišvengiamas poveikis tiesiosios žarnos atžvilgiu (žr. antrą iliustraciją).

 

Žinoma, vienas iš paaiškinimų yra toks, kad Mariko Aoki sindromo apskritai nėra ir tai tik tam tikro dažnio šališkumo rūšis. Gali būti, kad atkreipdama dėmesį į savo asmeninę patirtį – galbūt ji buvo sąlygota Pavlovo šunų efekto, o istorijai apkeliavus pasaulį, žmonės tik tada pradėjo pastebėti, kad jiems reikia tualeto esant knygų parduotuvėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(11)
(23)

Komentarai ()