Keistas sprogimas Anglijoje privertė politikus rimčiau žiūrėti į šį pavojingą reiškinį  ()

1986 metų kovo 24 dieną Lasko kaime Anglijoje įvyko didelis sprogimas. Laimei, niekas nežuvo, nors buvo sugriautas vienas namas ir sužeisti trys jame buvę žmonės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis sprogimas tikriausiai būtų greitai pamirštas. Tokių nelaimių įvyksta dėl įvairių priežasčių, tačiau retos prisimenamos ir praėjus 35 metams. 

Tai, kas tuomet įvyko, buvo geras priminimas, kad žmonių veiksmai turi pasekmes. Prie Lasko kaimo veikęs sąvartynas, kaip ir daugelis žmonių šiukšlynų, kvėpavo metanu ir anglies dvideginiu. Kritęs atmosferos slėgis leido sąvartyno dujoms keliauti požeminiais tuneliais ir plyšiais. Šiomis ertmėmis metano ir anglies dvideginio mišinys ir pasiekė vieną namą.

Pavojingos dujos greičiausiai kurį laiką kaupėsi rūsyje. Jas greičiausiai uždegė dujinis katilas. Sprogimas buvo pakankamai stiprus, kad sugriautų namą. Sužeisti žmonės atsigavo, tačiau tuomet Jungtinės Karalystės valdžia turėjo imtis priemonių, kad daugiau tokios nelaimės nepasikartotų. Šįkart sąvartyno šiukšlių irimo produktų dujos susprogdino namą kaimą, kitą kartą gali sprogti didelis daugiabutis.

 

Buvo sukurti nauji standartai, nurodantys, kad sąvartyno dujų išsiskyrimas ir migracija turi būti valdomi. Tai reiškia, kad ten, kur įmanoma, metanas turi būti surenkamas. Šalia didesnių sąvartynų metanas panaudojamas iš karto elektros energijos gamybai. Mažesniuose surenkamas. Dar mažesniuose - ventiliuojamas. Svarbiausia - dujos turi būti valdomos. Nes sąvartynų dujų migracija yra labai sudėtingas reiškinys, kurį gali būti sunku prognozuoti.

 

Be to, tai nėra tik saugumo klausimas. Tinkamai panaudojamas metanas yra naudingos dujos, kurias galima panaudoti elektros energijos gamybai. Iš metano taip pat galima išskirti vandenilį, kuriuo galima maitinti automobilius su vandenilio kuro elementais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(6)
(15)

Komentarai ()