Tokio vaizdo dar tikrai nematėte: štai kaip įspūdingai atrodo Marso dangumi lekiantys debesys (Video)  ()

Įspūdingame vaizdo įraše matyti, kaip nuožulnūs, tamsūs debesys slenka akmenuotu kraštovaizdžiu. Bet tai ne Arizona - tai apleistas Marso paviršius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kovo 19 d. 8 nuotraukas padarė NASA „Curiosity“ marsaeigis, o į GIF sujungė Šiaurės Karolinos valstijos planetų mokslo docentas Paul Byrne. Galite matyti tamsų debesį, slenkantį pro maždaug 7 metrų aukščio nuosėdų sluoksniu, vadinamu „Mercou kalnu“, Geilo krateryje.

Suspausti nuosėdų sluoksniai, matomi atodangos šone, primena sluoksnius, aptinkamus išdžiūvusių ežerų dugnuose čia, Žemėje, todėl kalnas yra ypač žavi tema „Curiosity“ kameroms.

 

Kurį laiką Smalsiukas stovėjo priešais Mercou kalną, laukdamas, kol jo moksliniai instrumentai supras aplinką. Mokslininkai nekantrauja sužinoti daugiau apie šią atodangą.

„Uolos faktūros ir spalvų variantai užburia ir mes stengiamės juos suprasti“, – kovo 19 d.misijos žurnale rašė Lucy Thompson, planetų geologė iš Naujojo Bransviko universiteto.

Šie debesys Marse yra visai kitokie nei tie, kuriuos matome Žemėje. Mokslininkai mano, kad į ploną Marso atmosferą patekusios kosminės šiukšlės sukuria daleles, aplink kurias gali susidaryti debesys. Šie debesys gali nutolti į ypač didelį aukštį bet kur iki 100 km virš planetos paviršiaus.

 

Debesys, kurie, kaip manoma, daugiausia sudaryti iš anglies dioksido, plika akimi gerai matomi tik po saulėlydžio, kai jie atspindi saulės šviesą tamsiame nakties danguje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(38)
(8)
(30)

Komentarai ()