Žemė nėra plokščia, bet visata – gali būti: kaip atrodo geriausias spėjimas? (Foto)  ()

Tarp daugybės visatos paslapčių yra viena apgaulingai paprasta ir vis dėlto smogianti pačiam mūsų nežinojimui apie kosmosą: kokia yra visatos forma? Norėdami rasti teisingą atsakymą, turime išspręsti tamsiosios materijos ir tamsiosios energijos paslaptis bei kai kurias kitas gana svarbias problemas - o mes dar neturime tam priemonių.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-04-01 Žemė nėra plokščia, bet visata – gali būti: kaip atrodo geriausias spėjimas? (Foto)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, kol kas tai mūsų geriausias spėjimas: Visata yra trimatė plokštuma. Tai nereiškia, kad gyvename Flatlandijoje ar, kad Žemė yra plokščia (taip tikrai nėra). Kalbama apie visatos geometriją, o plokščioji visata turi labai paprastą geometriją, su kuria galbūt susidūrėte matematikos pamokose mokykloje: dvi lygiagrečios linijos šioje visatoje niekada nesusitiks, o trikampio vidinių kampų suma yra visada lygi 180 laipsnių.

Visatos geometrija vertinama pagal įvairių komponentų savybes: elektromagnetinę spinduliuotę, įprastą materiją, tamsiąją materiją ir tamsiąją energiją. Jei visų šių tankių suma sutampa su tiksliu skaičiumi, vadinamu „kritiniu tankiu“, visata yra plokščia. Mažesnė ar didesnė vertė sukuria labai skirtingą geometriją, kaip matote žemiau.

Jeigu visatos tankis yra mažesnis už kritinį tankį, tai visatos forma yra panaši į balną (jei visata būtų dvimatė). Toje visatoje dvi lygiagrečios linijos ne tik niekada nesusitinka, bet auga vis toliau. Tai vadinama „atvira visata“.

 

Kitoje kritinio tankio pusėje yra „uždara visata“. Visata šiuo atveju turi geometriją, kurios 2D ekvivalentas atitinka sferos paviršių. Tai nereiškia, kad visata yra didelis kamuolys, tai tik būdai, kaip mes galime suprasti 4 dimensijų geometrijos sudėtingumą, naudodami tai, kas mums žinoma.

Uždaroje visatoje lygiagrečios linijos susitinka du kartus. Tai gali atrodyti visiškai neteisinga, tačiau ją lengva atvaizduoti. Tik įsivaizduokite dienovidinius – linijas, kurios žymi vietovės Žemėje ilgumą. Šios tiesės ties pusiauju yra lygiagrečios viena kitai, tačiau jos susilieja Šiaurės ir Pietų ašigalyje.

Taigi, kodėl tai geriausias spėjimas? Stebint visatos komponentus, galima sakyti, kad ji iš tikrųjų yra labai arti kritinio tankio, taigi labai artima plokščiai formai, o neapibrėžtumas yra uždaroje kosmoso teritorijoje. Nors geometrija yra paprasta, susiduriame su daugybe problemų.

 

Visų pirma, mes vis dar tiksliai nežinome, kas yra tamsioji materija ir tamsioji energija, kuri gali turėti įtakos visatos geometrijai. Net jeigu to nepaisytume, reikia išspręsti daugiau klausimų. Kad visatos tankis būtų labai artimas šiandienos kritiniam tankiui, reiškia, kad Didžiojo sprogimo metu kritinis tankis turėjo būti toks pats kaip šiandien. Tačiau, kad taip būtų, nėra jokios priežasties.

Yra scenarijų, kurie išsprendžia šią ir kitas problemas, pavyzdžiui, kosminė infliacija, tačiau jie dar turi būti eksperimentiškai patvirtinti. Visatos dydis, jei jis yra begalinis, ar ne, priklauso nuo visatos formos (be kitų veiksnių). Bet tai, kaip sakoma, jau kita istorija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai ()