Mokslininkai sukūrė dar nematytą popierių - savybes keičia mygtuko paspaudimu  ()

Mes turime minkšto ir lankstaus popieriaus, bet turime ir kieto bei standaus. Jei būtume mokslininkai iš Johaneso Gutenbergo ir Freiburgo universitetų, tai turėtume popieriaus, kuris suminkštėja po vieno mygtuko paspaudimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas mokslininkų išradimas - nano-popierius, kuris šiaip jau yra kietas ir standus. Kai per jį paleidžiama elektros srovė, šis popierius ima ir suminkštėja. Jis tampa elastingas ir lankstus. Kuo aukštesnė įtampa naudojama, tuo minkštesnis jis tampa.

Mokslininkai šiame išradime pritaikė celiuliozės nanopluoštą - medžiagą, kuri ir taip yra naudojama popieriaus gamyboje. Skirtumas tas, kad specialiai apdorotas celiuliozės pluoštas yra laidus elektrai. Kai per šį nanopopierių teka elektros srovė, jis įkaista. Dėl to medžiagos strūktūroje ima trūkinėti molekuliniai ryšiai. Kuo įtampa aukštesnė, tuo daugiau tų jungčių nutraukiama ir popierius tampa minkštesnis. Tačiau vos tik elektros tiekimas nutraukiamas, popierius vėl sukietėja.

 

Įkvėpimo šiam išradimui mokslininkai sėmėsi žiūrėdami į pasaulio vandenynus. Holoturijos, dygiaodžiai bestuburiai gyvūnai, gali sukietinti savo odą pasiruošdami atremti plėšrūno atakai. Mokslininkai teigia, kad jų sukurtas popierius gali būti naudojamas kaip prisitaikanti smūgius sugerianti medžiaga, kurios kietumą būtų galima reguliuoti keičiant įtampą.

 

Šiuo metu šiai medžiagai reikia išorinio energijos šaltinio. Mokslininkai norėtų tai pakeisti - ateityje jai pakaks vidinių baterijų ar kokio energijos nanogeneratoriaus. Tikslas - sukurti medžiagą, kuri pati reaguotų į ją veikiančias apkrovas. Pavyzdžiui, ji sukietėtų, kai reikėtų sugerti šiek tiek energijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()