Pristato kvapą gniaužiantį Marso miestą, kuriame galėtų apsigyventi 250 000 žmonių: statyboms naudos tik Marso kilmės medžiagas (Video)  (4)

Tai oficialu - bendrovė ką tik parengė pirmojo Marso miesto planus, skelbiama ABIBOO pranešime spaudai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmoje didelėje Marso gyvenvietėje, pavadintoje Nüwa miestu, galėtų apsigyventi 250 000 žmonių ir ji galėtų būti pastatyta skardžio šone – ten, kur Marso gyventojai turėtų prieigą prie saulės spindulių, nerizikuodami patirti mirtiną kosminės spinduliuotės grėsmę.

ABIBOO teigia, kad statybos gali prasidėti iki 2054 m., o pirmieji naujakuriai potencialiai įsikels iki 2100 m.

Nüwa miesto vizualizacijose galime pamatyti kambarių interjerą (kuris, be kita ko, atrodo prabangiai).

Tačiau, ar realu 2100 metais ten apsigyventi pirmiesiems žmonėms?

ABIBOO apsvarstė, kaip Marso miestas galėtų veikti ir, galų gale, klestėti. Raudonosios planetos skardžio kraštas leis naujakuriams gyventi asmeniniuose namuose, o žemės ūkio ir energetikos srityse žmonės galės auginti gyvulius ar gaminti energiją iš saulės.

Tikslas yra sukurti Marso paviršiuje savarankišką civilizaciją, galinčią išsilaikyti be būtinybės nuolat gabentis reikalingus daiktus ar produktus iš Žemės, tačiau tikslių planų, kaip tai įvyks, dar nematyti. Bet tai bus nelengva. Marso atmosferos slėgis yra 170 kartų mažesnis nei Žemėje, temperatūra yra pakankamai šalta, kad ištirpintų ašaras, kurios tikrai išsiskirtų iš žmogaus, veikiamo mirtinos spinduliuotės, deginančios bet kokią kosminių spindulių veikiamą odą.

 

„Turėjome atlikti išsamią analizę, remdamiesi skaičiavimais ir dirbdami su mokslininkais, kad galėtume suprasti, su kokiomis aplinkybėmis susidursime“, – sakė Alfredo Muñoz, architektūros studijos „ABIBOO“ įkūrėjas. „Mes turime susidurti su iššūkiais, kurie yra labai būdingi Marso sąlygoms, vienas iš jų – gravitacija, kuri yra tris kartus mažesnė nei Žemės.“

Tačiau gera žinia ta, kad Marso paviršiuje yra CO2 ir vandens.

„Vanduo yra vienas iš didelių Marso siūlomų pranašumų, tai padėtų gauti tinkamų medžiagų statyboms“, – sakė Muñoz. „Iš esmės su vandeniu ir CO2 galime gaminti anglį, o su anglimi – plieną.“ Kritiškai vertinant, ABIBOO planuoja naudoti tik Marso kilmės medžiagas pirmam planetos miestui pastatyti.

 

Naujasis Marso miesto projektas yra susijęs su didesniu „The Mars Society“ organizuotu moksliniu projektu, kurio vystymo darbus vykdo „SONet“ (tarptautinė mokslininkų ir akademikų komanda). „Pamokos, kurias mes išmokstame kurdami visiškai tvarų Marso miestą, mums suteikia naujų žinių apie dalykus, kuriuos Žemėje galėtume padaryti kitaip“, – paaiškino Muñoz.

Daugelis žmonių yra labai užsidegę kurdami reikšmingas žmogaus apgyvendinimo Marse vizijas. Nuo Karlo Sagano iki Roberto Zubrino ir nuo Marso entuziastų iki „SpaceX“ generalinio direktoriaus Elono Musko – susidomėjimas, toli gražu, nemažėja. Nors kai kurie Elono Musko skaičiavimai atrodo nerealūs, vis didėja sutarimas, kad bet kuris būsimas Marso miestas galiausiai turės būti savarankiškas – kitaip būsimieji Raudonosios planetos žmonės niekada nepasieks nepriklausomybės nuo Žemės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(40)
(8)
(32)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: