Mokslininkai pastebėjo keistą fenomeną - jūsų žarnynas gali atskleisti ar esate išmintingas  ()

Išmintis yra viena iš svarbiausių žmogaus savybių. Tačiau kur ji? Kalifornijos universiteto San Diege mokslininkai teigia, kad žmogaus išmintis gali būti susijusi ne tik su smegenimis, bet ir su žarnyno bakterijomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai ištyrė 87 dalyvius, kurių amžius buvo nuo 28 iki 97 metų. Jie turėjo atlikti keletą testų, kurie padėjo išmatuoti jų vienišumą, išmintį, supratingumą, socialinę paramą ir socialinių santykių aktyvumą. Mokslininkai taip pat ėmė išmatų mėginius ir pagal juos tyrė dalyvių žarnyno bakterijų sveikatą. Ir ryšys buvo surastas.

Pasirodo, turtinga žarnyno mikroorganizmų įvairovė gali būti siejama su žemesnių vienišumo lygiu, stipresne išmintimi, socialiniu atsakingumu. Kad ir kaip keistai tai skambėtų, žarnyno mikrofloros sveikata ir įvairovė yra siejama su išmintimi. Bet mokslininkai šio ryšio iki galo dar neatskleidė.

 

Dabar liko senas kaip pasaulis klausimas - višta ar kiaušinis? Kitaip tariant, ar vienišumas blogina žarnyno sveikatos būklę ir išmintį? At atvirkščiai - prasta žarnyno bakterijų įvairovė sukelia simptomus, kurie veda į vienišumą?

Vieniši žmonės dažnai prasčiau maitinasi (kam gaminti gerą maistą, jei valgysiu vienas?), yra liūdnesni. Tai tikrai gali pakenkti ir jų žarnyno bakterijoms. Tuo pačiu aktyvus socialinis gyvenimas yra svarbus protinei sveikatai - bendravimas su kitais žmonėmis padeda ugdyti protą. Taigi, išmintis, žarnyno bakterijos ir vienišumas gali būti susiję labai netiesiogiai.

 

Kita vertus, žarnyno sveikatos būklės poveikis visam organizmui yra išties didelis. Nuo jo priklauso ir protinė sveikata. Taigi, mokslininkams reikės atlikti daugiau tyrimų, kad išsiaiškintų šio fenomeno mechanizmą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai ()